Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Sparta fietsen. Informatie en aanbiedingen.

Sparta fietsen. Informatie en aanbiedingen.

Sparta is één van de oudste, bekendste en beste fietsmerken van Nederland. Als sinds 1917 maakt Sparta in Apeldoorn fietsen van hoge kwaliteit.


De laatste jaren staat Sparta vooral bekend om zijn elektrische fietsen, maar Sparta maakt veel meer fietsen voor volwassenen en kinderen. Vrijwel alle soorten fietsen vind je in de collectie Sparta fietsen.

Elektrische fietsen, stadsfietsen, toerfietsen, kinderfietsen, moederfietsen, omafietsen, transportfietsen, maar ook bakfietsen, tandems en vouwfietsen. Het aanbod aan verschillende Sparta fietsen is enorm

Kijk voor voordelige Sparta fietsen bij de aanbiedingen van Sparta fietsen. In dit overzicht vind je het aanbod aan Sparta fietsen bij de belangrijkste online winkels. Een overzicht van goede webwinkels die Sparta fietsen verkopen is te vinden in het overzicht van beste winkels om Sparta fietsen te kopen van de consumenteninformatie-site Beste Kopen.

Geschiedenis van Sparta 

De geschiedenis van Sparta gaat terug tot 1917 toen in Apeldoorn Verbeek & Schakel werd opgericht, een handelsonderneming in fietsen en fietsonderdelen. Onder de merknaam Sparta verkocht het bedrijf fietsen die ze kant en klaar kochten. Vanaf 1920 ging Verbeek & Schakel zelf de Sparta fietsen maken.

Sparta motoren en brommers

De doorbraak kwam vanaf 1931 toen men motorfietsen ging maken. Sparta groeide uit tot de grootste Nederlandse motorfabrikant. Ook ging Sparta brommers maken.

De Sparta brommers waren zo'n succes dat Sparta in 1958 stopte met het maken van fietsen en in 1961 werd ook de productie van motorfietsen stopgezet. Sparta was nu een grote brommerfabrikant. In het topjaar 1965 werden zelfs 47.000 bromfietsen gemaakt die overal ter wereld verkocht werden.

Toen door de toegenomen populariteit van de auto en de helmplicht voor brommers (in 1975) de verkopen van de bromfietsen sterk afnamen ging Sparta weer fietsen maken. Met deed dat op een innovatieve manier. Het fietsframe uit één stuk en het gebruik van kokerframes waren bijvoorbeeld uitvindingen van Sparta.

Spartamet

In 1982 stopte Sparta met het maken van brommers, maar vanaf 1985 ging men samen met motorfabrikant Sachs gemotoriseerde fietsen maken. De snorfiets.Sparta gaf deze de naam Spartamet. De Spartamet werd een groot verkoopsucces, maar hier kwam onverwachts een einde aan nadat partner Sachs in 1999 werd overgenomen door Winning Wheels. Winning Wheels was het moederbedrijf van Sparta-concurrent Union, en verbood Sachs om nog langer de motorblokjes voor de Spartamet te leveren. Hierdoor kon Sparta zijn snorfietsen niet meer maken, en als noodgreep ging men een partij uit China geimporteerde Sachs motorblokjes ombouwen en gebruiken. Dit was echter een inbreuk op het octrooirecht van Sachs en Sparta moest duizenden reeds verkochte Spartamets terughalen. Dit betekende bijna het einde van Sparta.

Accell Group

Slechts een overname door de Accell Group, die ook eigenaar is van de fietsmerken Batavus, Loekie en Koga, kon in 1999 het bedrijf redden. Inmiddels is Sparta een belangrijke Nederlandse fietsfabrikant. De ervaringen met gemotoriseerde fietsen uit het verleden komen nu van pas bij het ontwikkelen en maken van elektrische fietsen.

Sparta is nu één van de belangrijkste fabrikanten van kwaliteitsfietsen, met en zonder elektrische hulpaandrijving.
-->