Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Fixie fiets. Informatie en tips.

Fixie fiets. Informatie en tips.

Een fixie fiets / fixed gear bike is een fiets waarbij het wiel direct aangedreven wordt. Als je bij een fixie de wielen draaien, dan draaien de trappers dus ook rond. Andere benamingen voor de fixie of fixed gear bike zijn de fixy, de dory of (in goed Hollands) de doortrapper of de baanfiets.


Fixie fietsen zijn momenteel helemaal hot. Er komen veel coole fixies uit Amerika, maar ook steeds meer Nederlandse en Belgische fietsmerken maken fixie fietsen, waaronder diverse specialisten.

Kijk maar eens bij de beste winkels om fixie fietsen te kopen waar je in Nederland en Belgie fixies van goede kwaliteit voor weinig geld kunt kopen.

Vydz fixie fietsen

Informatie fixie fietsen

Fixie fietsen stammen uit het baanwielrennen. Daar zijn ze erg gewild omdat je met deze fietsen heel goed stil kunt staan, en snel kunt "optrekken". Een fixie is een fiets waarover je heel veel controle hebt. Het waren echter de fietskoeriers in Amerika die de fixies populair maakte. Zij brachten de fixie fietsen naar de openbare weg om dezelfde redenen. Een fietskoerier in een wereldstad als New York, Washington DC, San Francisco, Miami, Chicago of Los Angeles heeft ook en fiets nodig die snel kan stoppen en starten. Een fiets waarover de bestuurder maximale controle heeft.

Hun fixie fietsen zijn heel basic. Ze hebben geen versnellingen, en zelfs geen remmen! De fixies die we hier in Nederland en Belgiƫ kopen zijn meestal wat meer op het dagelijks gebruik aangepast. Zie ze als wegversies van de fietsen van de Amerikaanse fietskoeriers. Doortrappers zonder remsysteem zijn in de meeste Europese landen (waaronder Belgiƫ en Nederland) namelijk niet toegestaan op de openbare weg. En eigenlijk ook bijzonder onpraktisch (en gevaarlijk).

Fixie fiets Vydz

Deze voor de openbare weg geschikte fixie fietsen zien er heel cool en flitsend uit. Ze zijn te koop in vele flitsende kleurstellingen.

Goede fixie fietsen

Goede fixed gear bikes worden gemaakt door Amerikaanse merken als State Bicycle, 6KU en Pure Fix Cycles, maar ook in Engeland (Quella Bicycle, Chill Bikes, Foffa Bikes) en Spanje  (Pepita Bikes, Polo and bike, Cypress Bikes, Fabric Bike, Naapny) weten ze hoe je een goede fixie bike moet maken.

Fixie fiets State Bike

En ook Nederlandse merken maken fixie fietsen, bijvoorbeeld Birota uit Alkmaar en Vydz uit Amsterdam. En ook de Nederlandse budget-fietsmerken Stokvis en Troy maken goedkope fixies. 

Kijk bij de beste winkels om fixies te kopen waar je de fixie fietsen van deze merken goedkoop kunt kopen.


Samenvatting:
Een fixie / fixed gear bike / doortrapper is een kale stadsfiets zonder remmen, zonder versnellingen en waarbij je moet doortrappen zolang de wielen draaien omdat trappers en wielen direct met elkaar in verbinding staan. In Nederland kun je deze echte fixies kopen, maar er worden ook veel semi fixie bikes aangeboden (single speed bikes) die wel over remmen beschikken en waarbij je niet hoeft door te trappen onder het fietsen. Echte fixies en single speed bikes vind je bij de bovenstaande beste winkels om goedkoop een fixie te kopen.
-->