Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Beste fixie fiets kopen (fixed gear bike)

Een fixed gear bike (meestal fixie en soms doortrapper genoemd) is een heel speciale stadsfiets. Het kenmerk van een fixie / fixed gear bike is een fiets waarbij de trappers altijd meedraaien als de wielen draaien.  Zo breng je de trapkracht direct op de fiets over wat zorgt voor meer gevoel en meer snelheid. Hieronder alle informatie over de fixie fiets en aanbiedingen van fixies bij de beste winkels waar je goedkoop een goede fixie kunt kopen.

Aanbiedingen fixies bij goedkope winkels

Kijk bij onderstaande winkels om goedkoop een goede fixie te kopen.
fixy fiets fixed gear bike

Wat is een fixie?

Zoals we hier boven al schreven is het belangrijkste kenmerk van de fixed gear bike / fixie / doordrapper het feit dat de trappers en wielen synchroon draaien. Je kunt de trappers niet stil houden terwijl je rijdt zoals bij een gewone fiets.

Een fixie fiets heeft geen versnellingen en een echte fixie heeft ook geen remmen.  

Het verschil met een gewone fiets zonder versnellingen is dat een tandwiel direct aan het wiel is bevestigd zodat de trappers altijd draaien als de wielen ook draaien. Er bestaat ook een variant op de fixie waarbij je je voeten wel stil kunt houden onder het trappen, de single speed bike. Maar de single speed bike is meer een kale hippe stadsfiets dan een fixie.

Let op: In de Nederlandse en Belgische winkels kom je veel hippe kale fietsen die fixie worden genoemd, maar alleen als deze fietsen geen remmen hebben en je moet doortrappen tijdens het fietsen betreft het een echte fixie fiets.

De eerste fixies

De fixie zoals we die nu kennen is afgeleid van de fietsen die tijdens het baanwielrennen worden gebruikt. Ook baanfietsen zijn doortrappers waarbij de pedalen via de ketting direct in verbinding staan met de aandrijfas, en waarop geen versnellingen en remmen aanwezig zijn.

Maar in feite is de fixie fiets nog ouder want ook de allereerste fietsen kenden nog geen versnellingen en geen remmen en waren dus in feite fixed gear fietsen.

Later werd deze antieke doortrapper vervangen door moderne fietsen, tot er in New York fietskoeriers opdoken die van baanfietsen afgeleide fixed gear bikes door het stadsverkeer raasden om hun pakketjes af te leveren. 

Hoewel levensgevaarlijk in het drukke stadsverkeer (waar ze in Amerika ook nog eens niet aan fietsers gewend zijn) was de fixie een succes onder de pakketbezorgers. Met hun fixie kunnen ze zich razendsnel door het verkeer begeven.

De fixie fiets werd vervolgens een hip vervoersmiddel dat in heel Amerika, Engeland en later ook Europa steeds vaker opdook. In Nederland en België duurde de doorbraak van de fixie als stadsfiets wat langer, maar ook hier zien we steeds vaker fixed gear bikes in het verkeer.


Voordelen fixie fiets

Maar waarom zou je een fiets aanschaffen zonder versnellingen en zonder remmen? Daarvoor zijn verbazend veel redenen aan te voeren. Hieronder de voordelen van een fixes gear bike ten opzichte van een gewone stadsfiets.

Veel gevoel met de fiets

Bij een fixie fiets is het tandwiel direct met de achterwiel verbonden. Dit geeft het gevoel of je één bent met de fiets. Op een fixie heb je heel veel gevoel met de fiets. Oneffenheden en zelfs gladheid van het wegdek voel je direct. Ook kun je op een fixie makkelijk in balans blijven.

Licht gewicht

Een fixie is een heel lichte fiets. Hij weegt maar de helft van een stadsfiets. Ook dit zorgt er voor dat de fiets heel makkelijk en licht te sturen is. Ondanks het ontbreken van versnellingen neem je door dit lichte gewicht verbazend makkelijk een helling met een fixie bike.

Een goedkope fiets

Een fixie fiets is ook een relatief goedkope fiets. Het is een naked bike, er zit geen overbodig onderdeel op. Natuurlijk kun je een fixie fiets ook pimpen, maar in feite zit er niets op een fixie dat niet nodig is voor het fietsen. Dat is natuurlijk gunstig voor de prijs.

Weinig onderhoud

Weinig onderdelen betekent ook weinig onderhoud. Een fixie heeft nauwelijks onderhoud nodig want onderdelen als versnellingen en remmen die het meeste onderhoud vragen zitten er niet op. En wat er niet op zit kan ook niet kapot. Dus reparaties zijn ook zelden nodig. Ook kan je bij een fixie overal makkelijk bij omdat het zo'n kale fiets is.

Een hippe fiets

Voor een fietskoerier is een doortrapper een snel en wendbaar vervoersmiddel waarmee hij of zij zich snel door het drukke verkeer kan begeven, maar voor de hobby gebruiker is een fixie bike vooral een coole hippe fiets. En rijden op een fixie fiets geeft een apart en vrij gevoel.

Nadelen fixie fiets

Natuurlijk heeft een fixie bike ook nadelen. Vooral de veiligheid is een nadeel. Een fiets zonder remmen is geen veilige fiets. Stoppen duurt bij een fixie langer dan bij een gewone fiets. Ook is het ontbreken van versnellingen een nadeel als je langere tijd heuvel op of tegen de wind in moet rijden. 

De fixie fiets is dan ook een echte stadsfiets, gemaakt om je snel door het stadsverkeer te bewegen en om makkelijk tussen de auto's door te manoeuvreren.


Meer informatie fixed gear bike

 Meer informatie over de fixy vind je in onderstaande pagina's met tips.


Zie ook:
Een echte fixie is een heel bijzondere fiets omdat de wielen alleen draaien als de trappers draaien, en omgekeerd. Dat zorgt veel een heel andere manier van fietsen omdat je bij een fixie fiets je voeten niet stil op de trappers kunt houden als je fietst. Aan de andere kant heb je heel direct contact met je fiets. Een fixie fiets is een echte urban fiets. Kijk hier voor aanbiedingen van fixies bij de beste winkels waar je een goede fixie goedkoop online kunt kopen.
-->