Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Beste zadel kopen (ook tegen zadelpijn)

Fietszadel aanbiedingen van de beste winkels om goedkoop een goed fietszadel los te kopen, de beste fietszadels uit de test en tips voor het kiezen van je beste fietszadel.Selle Royal fietszadel
Selle Royal zadel fiets


Fietsen is leuk, maar o wee die zadelpijn! Hieronder vind je een overzicht van de beste aanbieders van fietszadels. Deze online winkels leveren met een hoge korting alle soorten zadels voor alle soorten fietsen. 

Zadels voor gewone stadsfietsen, toerfietsen en e-bikes, maar ook goede fietszadels voor mountainbikes, racefietsen en kinderfietsen. Ook speciale zadels tegen zadelpijn vind je bij al deze winkels. 

Tevens vind je hier de top 10 van fietszadels, de beste zadels uit de test en tips en informatie voor bij het kiezen en kopen van een fietszadel.

Fietszadel aanbiedingen beste winkels

We beginnen met de fietszadel aanbiedingen. Bij onderstaande online winkels vind je het beste aanbod aan fietszadels. Zowel qua assortiment als qua prijzen. Hier koop je je beste fietszadel goedkoop.

ISM Seat is een specialist in anti-zadelpijn zadels. Dit soort zadels (voor alle soorten fietsen) vind je ook bij de andere genoemde winkels, evenals standaard zadels.

Top 10 fietszadels

Bij de fietszadel top 10 vind je de meest populaire zadels voor op je fiets.  Je kunt vanuit de top tien nog verder doorbladeren naar nog meer goede fietszadels.

Fietszadel keuzehulp

Met een aanbod van meer dan 1.800 fietszadels voor alle soorten fietsen is Bol.com de grootste aanbieder van fietszadels van Nederland. Via de keuzemogelijkheden in hun Fietszadel Keuzehulp kun je snel en makkelijk uit dit enorme aanbod de voor jou beste fietszadels selecteren en zo het beste fietszadel tegen de laagste prijs vinden.

De beste fietszadels uit de test

Of kijk voor de best geteste zadels voor de fiets bij de beste fietszadels uit de test. Daar vind je de beste zadels uit diverse testen.

Je vind er het beste fietszadel uit de test voor een stadsfiets en het beste fietszadel voor een e-bike, maar ook de beste fietszadels voor een racefiets, MTB of andere sportfiets.

Zadeldekje tegen zadelpijn

Een alternatief voor een ander zadel is een zadeldekje. Een zadeldek is een soort kussen dat je over het zadel van je fiets heen trekt. Ook een zadeldekje kan goed helpen tegen zadelpijn, maar dan heb je wel een goed zadeldekje tegen zadelpijn nodig. 

Ook kan een zadeldek heel comfortabel zijn voor mensen die minder snel last van zadelpijn hebben. Een zadeldekje zit namelijk ook heel comfortabel.

Fietszadel voor vrouwen

Er zijn speciale vrouwenzadels op de markt. Deze fietszadels voor vrouwen zijn iets breder dan een standaard zadel. Voor dames zijn er speciale fietszadels omdat vrouwen gemiddeld een breder bekken hebben. Daardoor staan hun zitbotjes verder uit elkaar, en kan er bij een standaard fietszadel bij een vrouwe eerder sprake zijn van zadelpijn, Een fietszadel voor een vrouw is ook zo'n 2 centimeter korter dan een gemiddeld fietszadel.

Om de gevoelige damesdelen te ontlasten hebben sommige zadels voor vrouwen een gleuf. Ook zie je soms een inkeping aan de achterkant van het fietszadel. Dit is om het stuitje te ontlasten.

Kijk voor alle goede fietszadels voor dames bij de bovenaan genoemde aanbiedingen van fietszadels. Bij al deze winkels kun je aangeven dat je een fietszadel voor een vrouw zoekt.

Fietszadel tegen zadelpijn

De reden om het zadel van de fiets te vervangen is vaak zadelpijn. Normaal gesproken wordt een fiets met een zadel geleverd (vooral bij elektrische fietsen en stadsfietsen is dat normaal). Maar zo'n standaard zadel is niet het beste zadel. Vooral bij vrouwen en mannen die snel last van zadelpijn hebben schiet zo'n standaard fietszadel vaak tekort.

Gelukkig zijn er veel comfortabele fietszadels los te koop. Deze wat luxere fietszadels zijn veel beter geschikt om zadelpijn te voorkomen. De ISM fietszadels zijn zelfs specifiek ontworpen om zadelpijn te voorkomen. 

Bij het kiezen van een zadel tegen zadelpijn is het belangrijk om te weten dat er meer vormen van zadelpijn zijn. Je hebt zadelpijn aan de voorkant van het onderlichaam, zadelpijn aan het stuitje en zadelpijn aan de zitbotjes. Voor elk soort zadelpijn zijn er goede fietszadels om zadelpijn te voorkomen.

Zadelpijn aan de voorzijde (dames en heren) kan worden verholpen met een speciaal gevormd fietszadel met een gleuf aan de voorzijde die bij vrouwen en mannen druk op de geslachtsdelen voorkomt.

Zadelpijn aan de zitbotjes ontstaat aan de bilspieren die de druk opvangen (dus niet aan de zitbotten zelf). Deze zadelpijn kan minder worden als je vaak fietst omdat de spieren sterker worden. 

Zadelpijn aan de zitbotjes kan worden voorkomen of verlicht door een zacht zadel (bijvoorbeeld een gelzadel of tempur zadel). Ook kan het helpen het fietszadel qua stand zodanig te stellen dat je het minst snel zadelpijn hebt. Dit afstellen van het fietszadel is een kwestie van uitproberen, want de ideale stand tegen zadelpijn is voor iedereen anders.

Een derde vorm van zadelpijn is zadelpijn aan het stuitje. Deze zadelpijn merk je vooral als je van de fiets afstapt. Als je meer last van pijn hebt op het moment van afstappen dan als je fietst heb je zadelpijn aan je stuitje.

Een zacht fietszadel, waarin je wegzakt, is bij zadelpijn aan het stuitje geen oplossing. Integendeel, de druk op het stuitje neemt dan alleen maar toe. Een speciaal stuitjeszadel is dan de oplossing. Een stuitjeszadel is een fietszadel met een langere gleuf, die niet alleen de geslachtsdelen maar ook het stuitje vrij van het zadel raakt. Het stuitjeszadel is dudanig stug dat je er niet in wegzakt.

Tip: Bij de bovenstaande link naar ISM fietszadels kun je per soort zadelpijn de beste fietszadels vinden.

Beste fietszadels, de merken

Fietszadel worden vaak gemaakt door specialisten op fietszadel gebied. Veel van deze zadel fabrikanten komen uit ItaliĆ« en zijn vaak te herkennen aan het woord selle in hun naam (het Italiaans voor zadel). 

Dit zijn goede fietszadel makers:

Selle Italia zadel
Selle Italia is het meest bekende en meest geprezen merk als het op fietszadels voor race- en sportfietsen aankomt. Je kunt Selle Italia gerust de nummer 1 in fietszadels voor racefietsen en andere sportfietsen noemen. 

Selle Royal zadel
Een ander goede fietszadel merk dat populair is in Nederland en BelgiĆ« is Selle Royal. Selle Royal is wereldwijd de marktleider in fietszadels. 

Voor een stadsfiets zadel of een e-bike zadel is Selle Royal het beste merk. Heel veel goede fietsen zijn als je ze koopt voorzien van een Selle Royal zadel. Dit zijn over het algemeen wel standaard zadel. Selle Royal heeft nog veel betere zadels in de collectie.

Ook voor racefietsen, MTB fietsen en andere sportfietsen heeft Selle Royal veel goede fietszadels.

Brooks zadel
Een derde topmerk in fietszadels is het Britse Brooks. Dit zijn heel andere zadels dan bovenstaande zadels. Brooks zadels zijn klassieke fietszadels, met de hand gemaakt van extra sterk echt leer. Brooks zadels kom je tegen op luxe fietsen en op retro fietsen zoals een goede transportfiets.

ISM zadel
De ISM fietszadels noemden we hier bove al. ISM is helemaal gespecialiseerd in zadels tegen zadelpijn.


Andere fabrikanten die goede fietszadels maken zijn BBB Cycling, Fizik, Selle San Marco, Voltano, Contec en Selle SMP.

Meer informatie en tips zadel fiets

Kijk ook eens bij onderstaande interessante artikelen met betrekking tot een goed zadel op je fiets.


Zie ook: Tips fietsonderdelen en fietsaccessoires

Onderwerpen:
Hierboven vind je aanbiedingen van alle fietszadels. Zowel zadels voor op een gewone fiets of e-bike als voor een racefiets of mountainbike. Koop bijvoorbeeld een goed zadel tegen zadelpijn om te fietsen zonder zadelpijn. Verder vind je hier het beste fietszadel uit de test, een keuzehulp om je beste fietszadel te vinden en tips om je beste fietszadel goedkoop te kopen.
-->