Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Transportfietsen. Tips, informatie, aanbiedingen

De transportfiets is een soort fiets die vooral onder jongeren zeer populair is. Het is niet voor te stellen, maar nog niet zo heel lang geleden waren de transportfietsen nog vrij zeldzaam in het straatbeeld, maar dat is de laatste jaren wel flink veranderd!

Hier koop je goedkoop transportfietsen online

Wat is een transportfiets?

Een transportfiets is een stadsfiets met een voordrager waarop een fietskrat, fietsmand of fietstas geplaatst kan worden. Meestal heeft een transportfiets een klassiek Hollands uiterlijk. Dat komt omdat de moderne transportfiets is afgeleid van de fietsen die in de eerste helft van de vorige eeuw gebruikt werd door slagers, bakkers en andere winkeliers om boodschappen te bezorgen. 

Naast de voordrager heeft de transportfiets nog wat kenmerkende eigenschappen. Omdat er vaak een flink gewicht op de voordrager wordt geplaatst raakt de fiets uit evenwicht als deze op de standaard geplaatst wordt. Om te voorkomen dat de transportfiets valt wordt deze daarom voorzien van een dubbele (brede) fietsstandaard zodat hij veel steviger staat. Een stuurslot voorkomt dat het voorwiel van de geparkeerde transportfiets naar één kant draait waardoor deze uit evenwicht raakt en valt.

Een ander kenmerk van een transportfiets is een stevig frame.

Waarom is de transportfiets zo populair?

De transportfiets is populair om zijn stoere retro uiterlijk, maar de transportfiets is ook een bijzonder praktische fiets. Geen gedoe met snelbinders en altijd ruimte voor je tas, boodschappen of andere bagage. Scholieren hoeven alleen maar hun tas in de krat of mand te leggen, en er kunnen op deze fiets heel wat boodschappen mee.

Hoewel transportfietsen er vaak klassiek uitzien, zijn de fietsen wel voorzien van moderne eigentijdse techniek. Het frame van een moderne transportfiets is veel lichter dan van zijn klassieke voorganger, ze zijn voorzien van batterijverlichting en andere moderne onderdeken, en je kunt kiezen voor een fiets met handremmen in plaats van een terugtraprem.

Ook beschikt de moderne transportfiets vrijwel altijd over versnellingen, wat een groot voordeel is omdat je dan het juiste verzet kunt kiezen bij tegenwind, heuveltjes of zware belading,

Een zeer populair merk voor transportfietsen is het Nederlandse fietsmerk Cortina. Deze Cortina transportfietsen zijn heel betaalbaar en hebben een hippe uitstraling. Deze transportfietsen hebben een uiterlijk dat zowel klassiek als eigentijds is. Maar ook nagenoeg alle andere Nederlandse fietsfabrikanten hebben transportfietsen in hun collectie.

Andere populaire transportfietsen zijn onder meer de Popal Daily Dutch en de Gazelle Puur NL.

Elektrische transportfietsen

Er komen ook steeds meer elektrische transportfietsen. Deze laatste zijn extra praktisch voor scholieren en forenzen die grotere afstanden moeten afleggen, en voor ouders die met boodschappen en kinderen op hun transportfiets rondfietsen en best wat ondersteuning kunnen gebruiken.

Populaire elektrische transportfietsen zijn de Gazelle Puur_NL, de Brinkers Baker en de Union E-Load.

Transportfietsen voor kinderen

Naast de transportfietsen voor tieners en volwassenen zijn er ook wat kleinere transportfietsen voor kinderen vanaf 8 jaar. Dit zijn ideale schoolfietsen voor kinderen vanaf die leeftijd die een behoorlijk stukje naar school of naar de sportclub moeten fietsen. Met name Cortina heeft mooie en goede transportfietsen in kleinere maten.

De beste transportfiets uit de test

Op de website TestResults.nl vind je tests van alle soorten artikelen verzameld. Testen die zijn uitgevoerd door organisaties als de Consumentenbond, de ANWB en de Fietsersbond, maar ook door kranten, tijdschriften en andere deskundige organisaties. Onder deze tests vinden zich ook diverse recente testen van transportfietsen.

Kijk bij de beste transportfietsen uit de test voor al deze beste fietsen uit menig transportfiets test.
-->