Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Fietshelmen. Tips en aanbiedingen beste winkels

Aanbiedingen, testen en tips met betrekking tot goede fietshelmen voor volwassenen en kinderen. Voor stadsfiets, elektrische fiets, speed pedelec, racefiets en mountainbike.
In Nederland is de fietshelm veel minder ingeburgerd dat bijvoorbeeld in Duitsland. Toch zie je ook in Nederland steeds meer fietshelmen in het straatbeeld opduiken. Vooral kinderen, gebruikers van een e-bike en wielrenners gebruiken steeds vaker een fietshelm. 

En dat is niet voor niets, een val van een fiets kan ernstig hoofdletsel veroorzaken. Niet voor niets is de fietshelm verplicht bij speed pedelecs (snelle e-bikes) en professionele wielrenners.

We hebben hier fietshelm aanbiedingen bij de beste (en goedkoopste) winkels en kijken naar de beste fietshelmen uit de test in iedere soort. Ook vind je hier veel tips en informatie voor bij het kiezen van de voor jou beste fietshelm.

De beste winkels om goedkoop een goede fietshelm te kopen

Hieronder een overzicht van de online fietswinkels waar je het best en goedkoopst een goede fietshelm kunt kopen. Je vindt hier fietshelmen voor volwassenen, kinderen, e-bike, speed pedelec, racefiets, mountainbike en meer.

Aanbiedingen fietshelmen bij Bol
Heel veel fietshelmen voor volwassenen en kinderen in de  Bol.com fietsenwinkel. Samen met gespecialiseerde partners biedt Bol circa 2.000 verschillende fietshelmen aan. Kijk hier voor een fietshelm voor volwassenen, kinderen, racefiets, BMX, mountainbike en veel meer. Alle fietshelmen, alle merken.

Aanbiedingen fietshelmen bij Amazon.nl
Als je ergens een koopje kunt scoren is het wel Amazon. Ook hier duizenden fietshelmen. Helaas blinkt Amazon niet uit in goede mogelijkheden om door dit aanbod te browsen, maar als je een beetje weet wat voor fietshelm je zoekt kun je het hier ongetwijfeld goedkoop vinden.

Aanbiedingen fietshelmen in de Nr1 FietsShop
Allemaal goede fietshelmen, waaronder ook speciale (goedgekeurde) speed pedelec helmen. Ook veel kinderhelmen voor op de fiets.

Aanbiedingen fietshelmen bij Fietsparadijs
Speciale fietshelmen voor gebruik op een speed pedelec, maar ook e-bike fietshelmen voor volwassenen en fietshelmen voor kinderen. Voor 22:00 uur besteld is die dag nog verstuurd.

Aanbiedingen fietshelmen bij Blokker
Je zou het misschien niet verwachten maar online bij Blokker vind je honderden verschillende fietshelmen. Alle soorten, alle maten.

Beste fietshelmen uit de test

Welke fietshelm is het best getest? Wat is de beste fietshelm voor een volwassenen? Wat is de beste fietshelm voor volwassenen? De beste fietshelm voor een elektrische fiets, speed pedelec of sportfiets? Kijk hieronder welke fietshelmen er als beste fietshelm getest zijn.


Informatie en tips goede fietshelmen

Keurmerk fietshelm

Een fietshelm heeft natuurlijk alleen zin als deze helm gegarandeerd goed en veilig is. Daarvoor zijn er keurmerken voor fietshelmen in het leven geroepen. Dit betreft keurmerken EN 1078 en EN 1080. Alleen fietshelmen met dit keurmerk zijn gegarandeerd veilig.

Voor een speed pedelec (fast e-bike) voldoen deze fietshelmen niet. Je bent op een speed pedelec verplicht een helm met het NTA 8776 keurmerk te dragen. Over deze verplichte speed pedelec helm hier onder meer informatie.

Fietshelm speed pedelec

In tegenstelling tot bij een gewone e-bike is bij een snelle e-bike (de speed pedelec) de helm verplicht. Voor de wet is een speed pedelec namelijk een bromfiets / scooter. 

Maar pas op, als je met een bromfietshelm op de speed pedelec rijdt ben je wel in overtreding, en dat geldt ook voor een standaard fietshelm. Voor de snelle e-bike is namelijk een speciale helm ontwikkeld. 

Deze is te herkennen aan het keurmerk NTA 8776. Alleen met die helmen kun je bekeuringloos op een speed pedelec rondrijden.

Goede fietshelmen voor de speed pedelec worden onder andere gemaakt door Giro, Abus, Ked, Agu, PoliSport en Falkx.
De maat van een fietshelm

Fietshelmen zijn te koop in verschillende maten, waarbij de maat bepaald wordt door de omtrek van je hoofd. Deze meet je met een meetlint ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen (2 centimeter bij kleine kinderen). Hieronder vind je deze maten met het maat fietshelm dat jij daarbij nodig hebt.

51 cm of minder: XXXS
52 t/m 53 cm: XXS
53 t/m 54 cm: XS
55 t/m 56 cm: S
57 t/m 58 cm: M
59 t/m 60 cm: L
61 t/n 62 cm: XL
63 cm of meer: XXL

Bij de bovenaan genoemde aanbiedingen van fietshelmen kun je de fietshelmen op maat selecteren. Hou er rekening mee dat een niet goed passende helm minder goed beschermt.

MIPS fietshelm

De beste fietshelm is een MIPS helm. MIPS is geen merknaam, naar een techniek die er voor zorgt dat de fietshelm de klap beter opvangt. Met een MIPS fietshelm heb je vier keer minder kans op een hersenschudding bij een val.

MIPS is ontwikkeld door de helm fabrikanten Bell en Giro, maar tegenwoordig maken alle goede fietshelm fabrikanten MIPS fietshelmen.


Pothelm fiets

Qua vorm is de pothelm de beste fietshelm. Het hoofd wordt verreweg het best beschermt door een zogenaamde pothelm. Dat is een helm die gedeeltelijk over het hoofd valt. Deze fietshelm is het meest effectief als deze zo laag mogelijk over de slapen valt. De slapen zijn namelijk de meest kwetsbare plek voor schedelbreuken. De schedel is hier maar 1 tot 3 millimeter dik!

Dragen van een fietshelm

Ook moet de fietshelm natuurlijk goed gedragen worden. De helm moet recht gedragen worden zonder dat je deze heen en weer kunt bewegen. De hoofdhuid moet meebewegen als je de helm verschuift.

Hou de oren vrij zodat je goed kan horen wat er om je heen gebeurt en zorg ervoor dat de helm je zicht niet belemmerd. 

Stel de bandjes niet te strak af. Er moet een vinger tussen passen, maar de sluiting mag niet over de kin weg kunnen schieten. Draag je een fietshelm, dan draag je geen haarspeldjes en draag je je haar niet in een paardenstaart. Dit doet de werking van de fietshelm teniet.


"Eenmalig" gebruik

Let op! Koop nooit een tweedehands fietshelm. Met een tweedehands fietshelm weet je namelijk nooit of er al eens mee (op het hoofd) gevallen is. Bij zo'n val wordt namelijk de zachte binnenkant van de helm ingedrukt waardoor deze zijn beschermende werking betreft. Aan de buitenkant is dat niet zichtbaar omdat de buitenkant hard is. Om dezelfde reden zal je een fietshelm moeten afdanken als er flink op gevallen is. De helm biedt dan eenvoudigweg geen veiligheid meer. 

Een fietshelm is na vijf jaar ook niet meer betrouwbaar door de blootstelling aan UV-licht. Bij intensief gebruik is drie jaar zelfs het maximum.

De noodzaak van een fietshelm

Het hoofd is kwetsbaar op de fiets. Hoofdletsel is één van de meest voorkomende "schades" bij fietsongevallen. Een derde van alle fietskwetsuren bestaat uit schedelletsel of hoofdletsel.

Bovendien zijn dit de meest erge kwetsuren. Bijna alle dodelijke fietsongevallen hebben te maken met hoofdletsel. Gelukkig gebruiken sportfietsers en kinderen steeds vaker een fietshelm.

Statistieken wijzen uit dat vooral kinderen tussen de 10 en 15 jaar vaak slachtoffer zijn van een fietsongeval. Helaas is deze groep wat lastiger aan een fietshelm te krijgen.

Een fietshelm beschermt tegen een val waarbij de fietser op het hoofd terecht komt. Deze manier van vallen komt het meest voor bij kleine kinderen en racefietsers. Bij aanrijdingen door een auto of een andere fiets is een fiets-helm minder effectief. Of men moet toevallig op het hoofd terecht komen.

Beste fietshelm merken

Er zijn veel fabrikanten die fietshelmen maken. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je kiest voor een goede fietshelm die je hoofd goed beschermt. Bovendien is het belangrijk dat de helm aangenaam is om te dragen, want je wilt geen fietshelm die irriteert tijdens het fietsen.

Hieronder vind je een overzicht van de beste fietshelm merken:

Lazer fietshelmen

Lazer uit België is een specialist in fietshelmen en zonder meer één van de beste fietshelm fabrikanten. Het in Antwerpen gevestigde bedrijf maakt al meer dan 100 jaar helmen. Een Lazer fietshelm is veilig, comfortabel en van hoge kwaliteit. Lazer maakt fietshelmen voor alle soorten gebruikers, zoals fietshelmen voor racefietsers, mountainbikers en kinderen, en fietshelmen voor op de e-bike en speed pedelec.

Giro fietshelmen

Het Amerikaanse Giro is een andere fietshelm specialist die tot de beste fietshelm merken behoort. Giro fietshelmen zijn bekend van het wielrennen en het mountainbiken, maar er zijn ook Giro fietshelmen voor gebruik op een elektrische fiets, speed pedelec of stadsfiets. Een Giro fietshelm is een veilige fietshelm, veel van deze helmen beschikken over MIPS voor extra veiligheid. 

Abus fietshelmen

Abus is een Duitse fabrikant van producten op het gebied van veiligheidsproducten en beveiliging. Op het gebied van fietsen zijn ze vooral bekend om hun fietssloten maar er is ook een uitbreid aanbod aan Abus fietshelmen. Abus maakt alle soorten fietshelmen. Met Abus fietshelmen voor kinderen en volwassenen, en voor gebruik op een stadsfiets, racefiets, mountainbike, speed pedelec of e-bike.

Veel Abus fietshelmen beschikken over een in-mold constructie, waarbij de buitenschaal direct met het schuim van de helm is versmolten. Ook het Zoom Ace systeem, waarmee de drager voor een beter comfort de pasvorm aan de hoofdvorm kan aanpassen. En naruurlijk is een fietshelm van het deze veiligheid expert ook veilige fietshelmen Met bijvoorbeeld een verstelbare kinband, een goed passende pasvorm, reflectie en led verlichting.

AGU fietshelmen

Abus, Lazer en Giro vormen de top drie van beste fietshelm fabrikanten. Maar er zijn meer topmerken in fietshelmen. Goede helmen voor op de fiets worden bijvoorbeeld ook de het Nederlandse AGU gemaakt. AGU fietshelmen zijn er vooral voor gebruik op de racefiets, maar je hebt zo ook voor op de e-bike, speed pedelec of stadsfiets,

Specialized fietshelmen

Specializer is een expert in fiets producten uit Californië (USA). Specialized biedt een ruime keuze uit heel goede fietshelmen. Niet alleen voor op de MTB of racefiets, maar ook voor gebruik op een e-bike, of stadsfiets. Er zijn Specialized fietshelmen voor kinderen en volwassenen.

Meer goede fietshelm merken

En zo zijn er meer goede fabrikanten van veilige en comfortabele fietshelmen. Bijvoorbeeld Bell, Alpina, Uvex, Bobike. POC, Rudy Project en Scott. Bij de bovenaan genoemde aanbiedingen kun je al deze goede fietshelmen goedkoop kopen.Zie ook:

Onderwerp:
Hier vind je alle informatie om goedkoop een goede fietshelm te kopen. Met aanbiedingen van fietshelmen bij de beste fietshelm winkels en de beste fietshelm uit de test in diverse categorieën. Ook hebben we veel tips voor het kiezen en goedkoop kopen van je beste fietshelm voor dames, heren, kinderen, e-bike (elektrische fiets), racefiets, mountainbike speed pedelec of andere fiets.
-->