Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Fietshelmen. Tips, informatie, aanbiedingen.

In Nederland is de fietshelm veel minder ingeburgerd dat bijvoorbeeld in Duitsland. Toch zie je ook in Nederland steeds meer fietshelmen in het straatbeeld opduiken. Vooral kinderen, gebruikers van een e-bike en wielrenners gebruiken steeds vaker een fietshelm. En dat is niet voor niets, een val van een fiets kan ernstig hoofdletsel veroorzaken. Niet voor niets is de fietshelm verplicht bij speed pedelecs (snelle e-bikes) en professionele wielrenners.

Beste fietshelm kopen

Fietshelmen kun je voordelig bij diverse online fietsenwinkels en online sportwinkels voordelig kopen. Kijk op Beste Fietshelm Kopen voor de beste winkels met het grootste aanbod en de laagste prijzen.

Overzicht alle fietshelmen

In het overzicht aanbiedingen alle fietshelmen vind je meer dan 2.000 fietshelmen. Voor volwassenen en kinderen, voor gewone fiets, e-bike, mountainbike en racefiets. Kijk vooral eerst hier als je een fietshelm nodig hebt, want je kunt snel en makkelijk de voor jou beste fietshelmen selecteren en tegen de laagste prijs aanschaffen.


Informatie fietshelmen

Wij hebben de nodige handige informatie en tips met betrekking tot fietshelmen op onze website staan. Hieronder vind je een selectie van deze informatie.


Keurmerk fietshelm

Een fietshelm heeft natuurlijk alleen zin als deze helm gegarandeerd goed en veilig is. Daarvoor zijn er keurmerken voor fietshelmen in het leven geroepen. Dit betreft keurmerken EN 1078 en EN 1080. Alleen fietshelmen met dit keurmerk zijn gegarandeerd veilig.

Fietshelm speed pedelec

In tegenstelling tot bij een gewone e-bike is bij een snelle e-bike (de speed pedelec) de helm verplicht. Voor de wet is een speed pedelec namelijk een bromfiets. Maar pas op, als je met een bromfietshelm op de speed pedelec rijdt ben je wel in overtreding, en dat geldt ook voor een standaard fietshelm. Voor de snelle e-bike is namelijk een speciale helm ontwikkeld. Deze is te herkennen aan het keurmerk NTA 8776. Alleen met die helmen kun je bekeuringloos op een speed pedelec rondrijden.De maat van een fietshelm

Fietshelmen zijn te koop in verschillende maten, waarbij de maat bepaald wordt door de omtrek van je hoofd. Deze meet je met een meetlint ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen (2 centimeter bij kleine kinderen). Hieronder vind je deze maten met het maat fietshelm dat jij daarbij nodig hebt.

51 cm of minder: XXXS
52 t/m 53 cm: XXS
53 t/m 54 cm: XS
55 t/m 56 cm: S
57 t/m 58 cm: M
59 t/m 60 cm: L
61 t/n 62 cm: XL
63 cm of meer: XXL

Bij de bovenaan genoemde aanbiedingen van fietshelmen kun je de fietshelmen op maat selecteren. Hou er rekening mee dat een niet goed passende helm minder goed beschermt.

Dragen van een fietshelm

Ook moet de fietshelm natuurlijk goed gedragen worden. De helm moet recht gedragen worden zonder dat je deze heen en weer kunt bewegen. De hoofdhuid moet meebewegen als je de helm verschuift.

Hou de oren vrij zodat je goed kan horen wat er om je heen gebeurt en zorg ervoor dat de helm je zicht niet belemmerd. 

Stel de bandjes niet te strak af. Er moet een vinger tussen passen, maar de sluiting mag niet over de kin weg kunnen schieten. Draag je een fietshelm, dan draag je geen haarspeldjes en draag je je haar niet in een paardenstaart. Dit doet de werking van de fietshelm teniet.


"Eenmalig" gebruik

Let op! Koop nooit een tweedehands fietshelm. Met een tweedehands fietshelm weet je namelijk nooit of er al eens mee (op het hoofd) gevallen is. Bij zo'n val wordt namelijk de zachte binnenkant van de helm ingedrukt waardoor deze zijn beschermende werking betreft. Aan de buitenkant is dat niet zichtbaar omdat de buitenkant hard is. Om dezelfde reden zal je een fietshelm moeten afdanken als er flink op gevallen is. De helm biedt dan eenvoudigweg geen veiligheid meer. 

Een fietshelm is na vijf jaar ook niet meer betrouwbaar door de blootstelling aan UV-licht. Bij intensief gebruik is drie jaar zelfs het maximum.
-->