Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Maak je eigen fietsroute met de ANWB knooppunten planner

Maak je eigen fietsroute met de ANWB knooppunten planner


Bijna iedereen die tegenwoordig een fietsroute rijdt maakt daarbij gebruik van de ANWB knooppunten. Ook uitgestipelde fietsroutes gebruiken tegenwoordig meestal deze knooppunten. Deze routes kun je ook zelf makkelijk samenstellen, met de ANWB knooppunten planner.


Dit werkt als volgt:


  • Ga naar de ANWB Fietsknooppuntenplanner
  • Type de plaatsnaam waar je wilt beginnen, en kies daar het startpunt
  • Kies een volgend knooppunt door deze aan te klikken op het kaartje. Dit hoeft geen aansluitend knooppunt te zijn. Het programma plant zelf de tussenliggende knooppuntroute.
  • Klik een volgend knooppunt aan. Hier geldt hetzelfde voor.
  • Ga hier mee door tot je het gewenste laatste knooppunt bereikt hebt.
  • Nu kun je de zelfgemaakte knoopunt route printen. Als je hem via de printfunctie als PDF opslaat kun je hem later printen of onderweg digitaal raadplegen.

Niet alleen knooppunten zijn zo aan je fietsroute toe te voegen, maar ook natuurgebieden, restaurants, musea e.d. die op de kaart zijn aangegeven.

Printen of opslaan

ANWB leden kunnen de route opslaan, zodat ze deze later nog kunnen aanpassen. Ben je geen lid dan kun je de route alleen printen of als PDF opslaan, maar als je de website afgesloten hebt kun je hem niet meer wijzigen.

De mooiste fietsroute vooraf plannen

Natuurlijk kun je op de grote knooppunten, waar een plattegrond staat altijd je route aanpassen. De knooppunten maken het makkelijk om altijd weer op de juiste route terug te keren. Ook een hele route kun je ter plekke uitstippelen. Je hoeft dan alleen de nummers van de knooppunten noteren. Dat is het gemak van knooppunt routes. Door de route van tevoren te plannen kun je er echter rustiger over nadenken, en een geprint routekaartje is altijd handig als je tussen de knooppunten in wat overzicht wilt hebben. De knooppunt-bordjes volgen gaat namelijk niet altijd goed.

In Nederland is 32.000 kilometer aan fietsroutes in de knooppuntroutes opgenomen. Er valt dus heel wat te fietsen!


-->