Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Soorten fietsen

Wat voor soort fiets zoek je? Hier vind je alle informatieve artikelen en aanbiedingen gesorteerd per soort fiets. Handig om uw gewenste fiets te vinden.
Klik op de bovenstaande links om alle aanbiedingen en tips van dat soort fiets te zien.

soorten fietsen

Verschillende soorten fietsen

Zoals je hier boven kunt zien zijn er vele soorten fietsen. Hieronder hebben we een kort overzicht van alle eigenschappen van ieder soort fiets.

Elektrische fiets

De elektrische fiets / e-bike is momenteel de meest verkochte soort fiets. Het lijkt wel of iedereen in Nederland tegenwoordig voor een e-bike kiest. Alle soorten fietsen zijn dan tegenwoordig ook als elektrische fiets te koop. De recreatieve toerfiets, stadsfiets, moederfiets en transportfiets, maar ook de vouwfiets, mountainbike, bakfiets en zelfs de racefiets. Kijk hierboven voor alle soorten fietsen met een motor.

Stadsfiets

De stadsfiets is een naam die veel mensen op het verkeerde been zet. Het is namelijk helemaal niet zo dat je dit soort fiets alleen maar binnen de grenzen voor een stad of dorp kunt gebruiken. Integendeel, een goede stadsfiets is ook prima geschikt voor een fietstocht door de natuur. De term stadsfiets slaat op de eigenschappen die er voor zorgen dat dit soort fiets wel beter geschikt is voor gebruik in de drukte. Zo zit je op een goede stadsfiets rechtop zodat je een goed overzicht over het verkeer hebt en is het een stevige fiets die in een fietsenstalling wat meer kan verduren.

Hybride fiets

De hybride fiets, of toerfiets, verschilt van de stadsfiets doordat deze nog wat meer geschikt is voor lange fietstochten. Dat betekent dat dit soort fiets meer luxe, meer versnellingen en comfort heeft. De term hybride slaat op een mix van stadsfiets en sportfiets, maar de meeste hybride fietsen liggen dichter bij de stadsfiets. De meest uitgebreide hybride fietsen (geschikt voor hele lange tochten) worden ook wel tekking fietsen genoemd.

Transportfiets

In het overzicht met soorten fietsen mag de transportfiets natuurlijk niet ontbreken. De transportfiets is een stadsfiets voorzien van een voordrager maar ook van een extra sterk frame, een stuurslot en een dubbele fietsstandaard. Vaak wordt de voordrager van dit soort fiets voorzien van een krat of mand zodat je extra makkelijk je spullen mee kan nemen. Vooral bij tieners, scholieren, studenten en jongeren is de transportfiets een populair soort fiets.

Moederfiets

De moederfiets is een damesfiets met extra voorzieningen om meerdere kinderen mee te nemen op de fiets. Een goede moederfiets heeft meer ruimte tussen lichaam en stuur (voor een kinderzitje), een lage instap, een sterk frame, een stuurslot en een dubbele standaard. Alles om kinderen plus boodschappen veilig en comfortabel te vervoeren. Omdat niet alleen moeders maar ook vaders met de kinderen rondfietsen wordt een moederfiets tegenwoordig ook vaak familiefiets genoemd.

Omafiets

Dit is geen moederfiets voor oma maar de meest klassiek vormgegeven fiets die er is. Een echte omafiets / opoefiets is zwart, heeft alleen een terugtraprem en geen versnellingen en bijvoorbeeld een met doek afgesloten kettingkast en meer klassieke elementen. Een echte retro fiets. Sinds de omafiets hip is worden er echter veel variaties uitgebracht die er nog steeds retro uitzien, maar waarbij ook op dit soort fiets alle moderne luxe aanwezig is, zoals versnellingen, een handrem, led-verlichting en er zijn zelfs elektrische omafietsen.

Opafiets

Dit is de omafiets als herenfiets, dus met een stang. Een echte retro herenfiets. Het aanbod aan opafietsen is echter heel veel kleiner dan dat van omafietsen / opoefietsen. Overigens kom je ook bij andere soorten fietsen steeds minder aparte herenfietsen tegen. De damesfiets (dus zonder fietsstang) wordt steeds vaker universele fiets genoemd (voor heren en dames) zodat de fabrikant geen twee modellen hoeft uit te brengen.

Kinderfiets

Met kinderfietsen worden alle fietsen bedoeld voor meisjes van jongens tot een jaar of 12. Zowel jongensfietsen als meisjesfietsen. 

Daarna schakelen de kinderen vaak over naar een schoolfiets in de kleinste volwassen maten. Vaak een stadsfiets, omafiets of transportfiets maar steeds vaker ook een elektrische fiets.

Vrouwenfiets

De vrouwenfiets is niet een echte soort fiets, maar veel fabrikanten brengen fietsen uit in een design dat specifiek op vrouwen gericht is . Deze vrouwenfietsen zijn vaak trendy stadsfietsen.

Racefietsen

Niet voor dagelijks gebruik maar echt voor de sport is de racefiets. Ook van dit soort fietsen tref je hierboven tips en aanbiedingen aan. Een racefiets heeft niet de voorzieningen als spatborden, bagagedrager en vaste fietsverlichting die een hybride fiets of toerfiets wel heeft.

Mountainbike

Een mountainbike of MTB is een racefiets die vooral geschikt is voor het rijden op onverharde paden. Mountainbikes / MTB's die op de weg bovengemiddeld goed kunnen rijden worden ook wel ATB (All Terrain Bike) genoemd.

BMX fiets

In een overzicht met soorten fietsen mag tegenwoordig ook de BMX fiets niet meer ontbreken. Vooral bij de jeugd is de BMX populair. Je hebt de BMX als crossfiets maar ook als stuntfiets. Een echte BMX is niet geschikt voor de openbare weg, maar dit soort fiets kom je ook vaak tegen als jongensfiets voor kinderen die alleen de vormgeving en uitstraling van een BMX hebben maar ook als gewone kinderfiets te gebruiken zijn.

Vouwfiets

De vouwfiets (plooifiets) is weer een heel ander soort fiets. Vouwfietsen worden steeds luxer en beter en zijn ook als e-bike volop verkrijgbaar. Deze fietsen zijn makkelijk en compact op te vouwen en kunnen zo makkelijk (en gratis) mee in het openbaar vervoer of achterin de auto. Ideaal voor zowel forenzen als vakantiegangers. Ook van dit soort fietsen vind je bovenin alle aanbiedingen, tips en informatie.

Bakfiets

De bakfiets behoort ook tot de soorten fietsen die steeds populairder worden. De bakfiets is een prima alternatief voor de moederfiets, je neemt er nog meer kinderen en boodschappen in mee. Maar ook voor klusmaterialen, huisdieren en bagage is de bakfiets bijzonder praktisch. Je hebt bakfietsen met 3 maar ook met 2 wielen. En de elektrische bakfiets komen we ook steeds vaker tegen.

Fixie

Een heel trendy fiets die uit Amerika is komen overwaaien, hoewel de fixie in feite een variant is op de baanfiets zoals baanwielrenners deze gebruiken. Een echte fixie is een fiets zonder versnellingen en zonder remmen waarbij je je voeten niet stil op de trappers kunt houden onder het fietsen omdat de trappers en wielen direct met elkaar verbonden zijn.

Tandem

Wat zeldzamer is de tandem. Deze tweepersoons fiets wordt vooral gebruikt om samen met blinden of slechtzienden te fietsen. 

Kijk voor de tips, informatie en aanbiedingen van al deze soorten fietsen bij de bovenaan genoemde links.


Onderwerp:
Er zijn vele soorten fietsen. Voor kinderen en volwassenen, voor jongeren en ouders. Hierboven vind je diverse soorten fietsen voor sport, recreatief gebruik, stadsgebruik en speciale toepassingen. Van elk van deze soorten fietsen hebben we goedkope aanbiedingen, tips en informatie.


-->