Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

BMX fietsen goedkoop kopen

Aanbiedingen van BMX fietsen bij de beste winkels waar je een BMX goedkoop online kunt kopen. Voor kinderen en volwassenen. Plus tips en aanbiedingen om je beste BMX fiets te vinden en goedkoop te kopen.

BMX fietsen bestaat al sinds 1970 maar wordt de laatste tijd steeds populairder. BMX is dan ook een leuke sport, en ook een heel veelzijdige sport. Met een BMX fiets kun je racen (fietscross) maar ook stunten (freestyle BMX). Hier tips en informatie over BMX fietsen en de BMX sport.

Aanbiedingen van BMX fietsen

Hieronder vind je de aanbiedingen van online winkels waar je een goede BMX goedkoop kunt kopen. In de meeste gevallen betreft het BMX fietsen voor kinderen, maar bij een aantal van deze winkels kom je ook BMX fietsen voor dames en heren tegen.
Een BMX fiets wordt ook wel crossfiets of stuntfiets genoemd. Een echte BMX fiets is een relatief kleine fiets die niet voor de weg ontwikkeld is maar voor gebruik op een speciaal parcours. Daar kunnen stunts gedaan worden maar er worden ook BMX races gehouden. BMX racen is sinds 2008 zelfs een olympische sport waarin Nederland al diverse medailles heeft gehaald.

BMX race fietscross

BMX race (fietscross)


Kenmerken voor een BMX fiets zijn de kleine wielen. Deze zijn maximaal 24 inch groot maar de meest gangbare maat, ook voor volwassenen is 20 inch. Dankzij de kleine wielen lenen BMX fietsen zich goed voor stunts en in combinatie met het lichte gewicht kun je met deze fietsen ver springen.

Een grote BMX (24 inch) wordt ook wel BMX cruiser genoemd. Een kleinere BMX (20 inch voor een volwassene) is een freestyle BMX fiets.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een echte BMX fiets:
  • Kleine wielen (meestal 20 inch voor volwassenen, kleiner voor kinderen).
  • Een klein frame.
  • Een licht gewicht, geschikt voor springen.
  • Een sterk frame want een BMX krijgt flinke klappen te verduren.
  • Voetsteunen op die wielen.
  • Meestal alleen op het achterwiel een rem (handrem).
  • Meestal geen versnellingen.
Dit betreft de kenmerken van een echte BMX. Deze fietsen zijn echt voor de sport en voor het gebruik op een afgesloten parcours ontwikkeld en niet voor gebruik op de openbare weg.

Bij de kinderfietsen kom je ook BMX fietsen tegen die je beter fietsen in BMX stijl kunt noemen. Deze BMX kinderfietsen zijn meestal ook voor de openbare weg geschikt. Voor de kleinste kinderen zijn er zelfs "BMX" fietsen met zijwieltjes.

BMX sport

BMX is ook een fietssport. Of eigenlijk fietssporten, want evenals mountainbike en baanwielrennen kent BMX veel verschillende disciplines. Ruwweg kun je deze disciplines onderverdelen in snelheid wedstrijden en stunt wedstrijden.

BMX Race / Dirt / Cross

Dit is de BMX sport die je op de olympische spelen ziet. Op een speciaal parcours rijden 6 tot 8 rijders op hun BMX fiets tegen elkaar. Het parcours bevat vele bochten en bulten. Er wordt gestart vanachter een starthek. Een complete BMX wedstrijd bestaat uit meerdere manches waarin punten gehaald worden om te kwalificeren voor een volgende manche en uiteindelijk de finale. Een goede conditie is belangrijk voor een BMX race wedstrijd, maar het zijn vooral een goede techniek en veel durf die bepalend zijn.

Deze BMX race wedstrijden worden ook wel BMX dirt of BMX cross genoemd omdat ze op onverhard terrein plaats vinden.

Daarnaast zijn er veel BMX disciplines die meer op stunten gericht zijn (Freestyle BMX).

Freestyle BMX (stunts)

Freestyle BMX (stunts)

BMX Street / BMX Straat

BMX Street lijkt op skateboarden maar ook op freestyle motorcross. Er wordt gebalanceerd op banken en buizen (grinten) over ophogingen gesprongen en er worden andere obstakels genomen zoals trappen. Het kenmerk van BMX Street is dat al deze uitdagingen zich inderdaad op staat (dus op de openbare weg) bevinden.

BMX Park

Dat is het grote verschil met BMX Park. Ook hier vind je dit soort hindernissen en obstakels maar bij BMX Park bevinden deze zich op een afgesloten terrein / park dat daarvoor speciaal is ingericht.

Dat zorgt wel voor meer specifieke hindernissen zoals een schans (jumpramp, miniramp), pijpen (quarter pipe) en banks.

Flatland BMX

Bij Flatland doe je heel andere stunts op je BMX fiets. Flat (plat) staat voor een plat terrein, dus hier geen schansen, pipes of hindernissen, maar alleen een vlakke ondergrond waarop je je BMX stunts uitvoert. Springen, draaien, dansen, het is een soort breakdance op een BMX fiets. Voor Flatland BMX heb je een geweldig goede techniek nodig en zal je heel veel moeten oefenen.

BMX Vert

En zo zijn er nog meer specifieke BMX onderdelen, zoals Vert (stunts op een BMX fiets in een halfpipe)

Meer over BMXSamenvatting:
BMX is een veelzijdige fietssport die onder te verdelen is in freestyle (stunten op een BMX fiets) en fietscross (racen op een BMX fiets). Hierboven kijken we naar BMX fietsen en de verschillende BMX sporten. Bij de winkels bovenaan kun je een goede BMX fiets goedkoop online kopen.
-->