Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Welke e-bike motoren worden gebruikt door welke merken elektrische fietsen?

Welke e-bike motoren worden gebruikt door welke merken elektrische fietsen?


De fietsmotor is een belangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Daarom is het interessant om eens te kijken welke merken elektrische fietsen elke e-bike motor gebruiken.


Hieronder kijken we naar deze fietsmotoren. Bijvoorbeeld naar de Bosch motor, de Bafang motor, de Shimano motor en de Brose motor die door veel fietsmerken in Nederland gebruikt worden, maar ook naar de meer merk exclusieve e-bike motoren als de ION motor, de Ecomo motor en de E-motion fietsmotor.

Bosch motor

Bosch is een topfabrikant in motoren voor elektrische fietsen. De Bosch e-bike motoren kom je tegen bij vele A-merken in Nederland en het buitenland. Bosch maakt een hele serie verschillende fietsmotoren, maar dit zijn altijd middenmotoren (motoren in de trapas).

De Bosch motor wordt onder andere gebruikt bij fietsen met een middenmotor van Sparta, Batavus, Cannondale, Trek, Merida, ScottGepida, Cube, Dutch ID, Pegasus, Kettler, Rivel en Victoria.


Bafang motor

Bafang is één van de meest gebruikte fietsmotoren. De motoren van dit Chinese merk kom je vooral tegen bij elektrische fietsen uit de middenklasse en goedkopere klasse, maar dat neemt niet weg dat Bafang motoren goed van kwaliteit zijn en prima presteren. Het merk doet ook veel aan de ontwikkeling van motoren van e-bikes. Bafang levert de fietsfabrikanten e-sets. Dat houdt in dat ze niet alleen de fietsmotor maken, maar ook de bijbehorende accu en het bedieningsdisplay. Dit maakt Bafang erg interessant voor kleinere fietsfabrikanten. Bafang maakt ook alle soorten motoren voor elektrische fietsen, zowel voorwielmotoren, achterwielmotoren als middenmotoren.

Bafang motoren worden gebruikt door o.a. QWIC, Cortina, BSP, Popal, Union, Brinckers, Vogue, Victesse, Hollandia, Trenergy, Multicycle, Rivel, Kettler, Freebike en Lacros.

Shimano motor

Een derde grote naam op het gebied van motoren voor e-bikes is het Japanse Shimano. Dit merk levert in Nederland vrijwel alle schakelsystemen voor ebikes, maar ook hun Shimano Steps fietsmotoren kom je veelvuldig tegen. Evenals Bosch maakt Shimano alleen middenmotoren. Veel bekende e-bike fabrikanten maken gebruik van deze Shimano fietsmotoren.

Deze middenmotor kom je onder andere tegen bij de elektrische fietsen van Sparta, Cortina, Gazelle, Stella, Union, Merida, Dutch ID en Romet.


Brose motor

Brose is relatief nieuw als fabrikant van motoren voor e-bikes maar op het gebied van elektrische motoren voor auto's heeft Brose ervaring genoeg. Aanvankelijk maakte ook Brose alleen middenmotors, maar inmiddels is daar de achterwielmotor bijgekomen. Brose fietsmotoren zijn goed van kwaliteit en daarom kom je ze steeds vaker tegen.

Brose wordt onder andere gebruikt bij elektrische fietsen van QWIC, B'twin, Multicycle en Specialized.

Shengyi motor

Evenals Bafang is Shengyi een Chinese fabrikant die alle soorten fietsmotoren voor e-bikes maakt, maar de Shengyi motoren kom je veel minder vaak in Nederland tegen.

Deze motoren worden onder andere gebruikt bij e-bikes van Brinckers en Victesse.

ION motor

De ION e-bike motor is ontwikkeld door Sparta en het elektronicabedrijf 3T uit Enschede. Hierdoor kom je ION motoren alleen tegen bij Sparta fietsen en andere elektrische fietsen van het moederbedrijf de Accell Group. De ION motoren zijn er als voorwielmotor, achterwielmotor en middenmotor.

Ze worden onder andere gebruikt voor Sparta en Batavus.


E-Motion motor

De E-motion is de andere motor van Sparta, dat eveneens door zustermerk Batavus gebruikt wordt. Deze merken zetten de E-motion motoren in voor elektrische fietsen met voorwielmotor en achterwielmotor.  De E-motion motor zijn goed, maar goedkoper te maken dan de ION motoren.

E-Motion motoren kom je tegen bij Sparta en Batavus elektrische fietsen.


Panasonic motor

Waar veel andere merken in middenmotoren gespecialiseerd zijn, daar brengt Panasonic alleen een voorwielmotor op de markt. Deze motor wordt in Nederland vooral door Gazelle gebruikt, maar ook bij andere merken kom je de Panasonic elektrische fietsmotor soms tegen.

De Panasonic motor wordt ondermeer gebruikt door Gazelle en Flyer.


Yamaha motor

Dat Yamaha goede motoren bouwt weet iedereen, maar dat dat soms goede fietsmotoren zijn is minder bekend. Yamaha motoren voor elektrische fietsen kom je dan ook maar af en toe tegen. Yamaha maakt dan ook alleen krachtige middenmotoren die je vooral bij hybride fietsen (toerfietsen) tegenkomt.

Yamaha motoren voor elektrische fietsen worden onder andere gebruikt door Batavus en Giant.

Ecomo motor

De Ecomo fietsmotor is een motor voor Cortina elektrische fietsen. Dit is Cortina's eigen fietsmotor voor de lifestyle fietsen met voorwielmotor. Dit is een zeer goede en voordelige motor voor stadsfietsen, maar minder geschikt voor lange fietstochten en sportieve prestaties in de heuvels. Maar daar zijn de hippe Cortina fietsen dan ook niet voor bedoeld.

De Ecomo motor kom je alleen tegen bij Cortina e-bikes.


QWIC motor

QWIC brengt zijn eigen voorwielmotor en achterwielmotor uit. Voor de middenmotor doet het merk een beroep op Brose.

De QWIC e-bike motor kom je alleen tegen bij QWIC elektrische fietsen.

Giant SyncDrive motor

Nog een motor exclusief van en voor één fietsmerk. Dit maal de SyncDrive motor van Giant. Deze is er vooral als middenmotor, maar ook als voorwielmotor.

Maar alleen bij Giant elektrische fietsen.


Meer fietsmotoren

Ook bij de kleinere fietsmerken vinden we eigen motoren en minder gangbare fietsmotoren. Hieronder een kort overzicht.

DC-Servo motor: Trenergy
Multicycle motor: Multicycle
Fazua motor: Logo
Ebikemotion motor: Logo
AEG motor: Rivel

Zie ook: Alle informatie en tips e-bikes
-->