Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Welke e-bike motor wordt gebruikt door welke elektrische fiets merken?

Welke e-bike motor wordt gebruikt door welke elektrische fiets merken?


De fietsmotor is een belangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Daarom is het interessant om eens te kijken welke merken elektrische fietsen elke e-bike motor gebruiken.

Hieronder kijken we naar deze fietsmotoren. Bijvoorbeeld naar de Bosch motor, de Bafang motor, de Shimano motor en de Brose motor die door veel fietsmerken in Nederland gebruikt worden, maar ook naar de meer merk exclusieve e-bike motoren als de Eleon motor, de Ecomo motor en de E-motion fietsmotor.Bosch motor

Bosch is een topfabrikant in motoren voor elektrische fietsen. De Bosch e-bike motoren kom je tegen bij vele A-merken in Nederland en het buitenland. Bosch maakt een hele serie verschillende fietsmotoren, maar dit zijn altijd middenmotoren (motoren in de trapas). 

De Bosch middenmotor is met afstand de meest gebruikte middenmotor.

De Bosch motor wordt onder andere gebruikt bij fietsen met een middenmotor van StellaSparta, Batavus, CortinaCubeVictoriaHercules, KogaCannondale, Trek, ScottBrinckers en Pegasus.Bafang motor

Bafang is één van de meest gebruikte fietsmotoren. De motoren van dit Chinese merk kom je vooral tegen bij elektrische fietsen uit de middenklasse en goedkopere klasse, maar dat neemt niet weg dat Bafang motoren goed van kwaliteit zijn en prima presteren. 

Het merk doet ook veel aan de ontwikkeling van motoren van e-bikes. Bafang levert de fietsfabrikanten e-sets. Dat houdt in dat ze niet alleen de fietsmotor maken, maar ook de bijbehorende accu en het bedieningsdisplay. Dit maakt Bafang erg interessant voor kleinere fietsfabrikanten. 

Bafang maakt ook alle soorten motoren voor elektrische fietsen, zowel voorwielmotoren, achterwielmotoren als middenmotoren.

Bafang voorwiel motoren worden gebruikt door o.a. Cortina, PopalGazelle en Brinckers.

Bafang midden motoren worden gebruikt door o.a. CortinaBrinckersBSPPopal, Amigo, Vogue, Qwic, Trenergy, Bimas

Bafang achterwiel motoren worden gebruikt door Brinckers, Bird Bike en MBM.Shimano motor

Een derde grote naam op het gebied van motoren voor e-bikes is het Japanse Shimano. Dit merk levert in Nederland vrijwel alle schakelsystemen voor ebikes, maar ook hun Shimano Steps fietsmotoren kom je veelvuldig tegen. Evenals Bosch maakt Shimano alleen middenmotoren. Veel bekende e-bike fabrikanten maken gebruik van deze Shimano fietsmotoren.

Deze middenmotor kom je onder andere tegen bij de elektrische fietsen van StellaBSPGazelleSensaCortina, MeridaVictoria, BMC en E-Silento.Panasonic motor

Vroeger bracht Panasonic alleen een voorwielmotor op de markt maar tegenwoordig zien we juist de Panasonic middenmotor regelmatig opduiken. 

De Panasonic motor wordt ondermeer gebruikt door Hercules en Flyer.Brose motor

Brose is relatief nieuw als fabrikant van motoren voor e-bikes maar op het gebied van elektrische motoren voor auto's heeft Brose ervaring genoeg. Aanvankelijk maakte ook Brose alleen middenmotors, maar inmiddels is daar de achterwielmotor bijgekomen. Brose fietsmotoren zijn goed van kwaliteit en daarom kom je ze steeds vaker tegen.

Brose wordt onder andere gebruikt bij elektrische fietsen van QWIC (midden en achter) en Hercules (midden).Shengyi motor

Evenals Bafang is Shengyi een Chinese fabrikant die alle soorten fietsmotoren voor e-bikes maakt, maar de Shengyi motoren kom je veel minder vaak in Nederland tegen.

De Shengyi voorwielmotor wordt gebruikt door Popal, de achterwielmotor door Watt.

Yamaha motor

Dat Yamaha goede motoren bouwt weet iedereen, maar dat dat soms goede fietsmotoren zijn is minder bekend. Yamaha motoren voor elektrische fietsen kom je dan ook maar af en toe tegen. Yamaha maakt dan ook alleen krachtige middenmotoren die je vooral bij hybride fietsen (toerfietsen) tegenkomt.

Yamaha motoren voor elektrische fietsen worden vooral gebruikt door Giant.Ananda motor

Ananda maakt goedkope e-bike motoren die je daarom vooral bij goedkope elektrische fietsen tegenkomt.

De Ananda middenmotor kom je tegen bij Altec e-bikes. De Ananda middenmotor bij Cangoo bakfietsen.MXUS motor

Ook de MXUS motor is een goedkope e-bike motor. Deze motor wordt in China geproduceerd door Changzhou MXUS.

Deze goedkope fietsmotor kom je tegen bij Amigo als motor voor en motor achter en bij Rivella als achterwielmotor.AKM motor

Een andere goedkope e-bike motor is de AKM fietsmotor.

De AKM e-bike motor kom je tegen bij veel Vogue elektrische fietsen.E-motion motor

De E-motion e-bike motor is ontwikkeld door Sparta. Hierdoor kom je E-motion motoren alleen tegen bij Sparta fietsen en andere elektrische fietsen van het moederbedrijf de Accell Group zoals Batavus. De ION motoren zijn er als voorwielmotor en achterwielmotor.

Deze fietsmotoren worden gebruikt door Sparta en Batavus.Meer fietsmotoren

En zo zijn er meer grote fietsmotoren die ook van eigen e-bike motoren gebruik maken.

Cortina heeft bijvoorbeeld de Ecomo e-bike motor voor haar elektrische stadsfietsen en de Cortina Sport Drive motor voor de meer sportieve Cortina e-bikes. 

Stella gebruikt de eigen Eleon motor op een groot aantal van haar elektrische fietsen.


Zie ook: 
Er komen niet alleen steeds meer e-bikes in de winkels, maar ook steeds meer verschillende motoren voor deze elektrische fietsen. Hier vind je een overzicht van de de e-bike motoren die door de diverse elektrische fiets merken gebruikt worden.
-->