Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Stadsfietsen. Aanbiedingen, informatie, tips, tests

Een fiets om naar school of werk te gaan, een boodschap op te doen, of om een fietstochtje te maken. Een stadsfiets is een fiets voor dagelijks gebruik. Hieronder informatie over stadsfietsen.


Wat is een stadsfiets?

Wij zijn zelf niet zo dol op de term stadsfiets. Deze naam doet namelijk vermoeden dat een stadsfiets alleen geschikt is voor ritjes binnen de bebouwde kom. Dat is echter slechts zelden het geval. Met een goede stadsfiets kun je gerust langere fietstochten maken.

Een stadsfiets moet je meer zien als een fiets die voor de dagelijkse ritten geschikt is. Voor woon-werk verkeer bijvoorbeeld. Ook al staat je kantoor of school kilometers verder in een andere plaats. Een stadsfiets is een functionele fiets, met een bagagedrager, een sterk frame en een comfortabele zit. De meeste stadsfietsen beschikken over versnellingen zodat je er ook een heuveltje of brug mee over kan, of een stevige tegenwind kunt trotseren. Meestal betreft het een schakelsysteem met 3 of 7 versnellingen van Shimano.

Fietsen met meer dan 10 versnellingen worden meestal onder de toerfietsen gerekend. Een fiets met een voordrager is op zich een echte stadsfiets, maar deze wordt dan weer meestal in het hokje transportfietsen geplaatst. Ook omafietsen, moederfietsen en veel elektrische fietsen zijn in feite een stadsfiets.

Een andere benaming voor stadsfiets is urban bike. Dat is hetzelfde, maar in het Engels klinkt het hipper.

Goede stadsfietsen

Stadsfietsen zijn de meest verkochte fietsen in Nederland, al wint de e-bike steeds meer marktaandeel. Alle goede fietsmerken maken dan ook stadsfietsen. Vooral de stadsfietsen van de drie grote Nederlandse merken Gazelle, Sparta en Batavus zijn zeer gewild, terwijl bij de jeugd het trendy Cortina (ook uit Nederland) erg gewild is.

Daarnaast zijn er een groot aantal merken voor goedkope stadsfietsen.

Herenfiets of damesfiets?

Het verschil tussen herenfietsen en damesfietsen begint bij stadsfietsen steeds meer te vervagen. Doordat de fietsstang die de herenfiets kenmerkt eigenlijk helemaal niet meer nodig is (de huidige frames zijn ook zonder stang sterk genoeg) brengen steeds meer fietsfabrikanten steeds meer modellen alleen zonder stang uit. Deze worden dan vaak unisex-fiets of fiets met lage instap genoemd. Steeds meer mannen geven niet langer de voorkeur aan een herenfiets, een fiets met een makkelijkere instap is wel zo plezierig.

Meer informatie stadsfietsen-->