Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Tips kopen elektrische fiets (e-bike)

Tips kopen elektrische fiets (e-bike)


Waarop moet je letten als je een elektrische fiets (e-bike) koopt. Hier enkele handige tips en informatie voor bij het kopen van een elektrische fiets.


Kopen en vergelijken elektrische fietsen

Hieronder staan tips waarmee rekening te houden als je een elektrische fiets koopt. Alle specificaties, eigenschappen en prijzen zijn te vinden bij de beste online fietsenwinkels. Zo kun je de e-bikes goed vergelijken. En als je een elektrische fiets gekozen hebt (ook in een andere fietsenwinkel) kun je de e-bike in deze winkels goedkoop kopen. De online prijzen liggen namelijk veel lager dan bij een gewone fietsenwinkel. Zo kun je vaak wel honderden euro's besparen op dezelfde elektrische fiets.

De capaciteit van de accu (actieradius)

Niet alleen de motor maar ook de accu is erg belangrijk bij een elektrische fiets. Deze bepaalt namelijk de actieradius van de e-bike. Dit is het aantal kilometers waarbij je de trapondersteuning kunt gebruiken voor de accu leeg is. Meestal heb je bij de aanschaf van een elektrische fiets de keuze tussen verschillende accu's met verschillende actieradius afstanden. Dit is van grote invloed op de prijs want de prijzen schieten omhoog bij een betere accu. Maar bezuinig hier niet te veel op, bepaal goed welke afstand je met trapondersteuning wilt kunnen fietsen.

Overigens wordt de actieradius ook beïnvloed door de sterkte van de ondersteuning (hoe meer trapondersteuning je vraagt hoe sneller de accu leeg is) en factoren als hellingen, windkracht, de bandenspanning, het gewicht van de berijder, het wegdek en het aantal stops. De actieradius is dus altijd een indicatie. Ook slijt de capaciteit ieder jaar met zo'n 10 a 15%.De plaats van de motor

De plek waarop de motor zich bevindt is niet alleen van belang voor het uiterlijk van de fiets maar ook voor het rijgedrag. Een kort overzicht:

Motor in het voorwiel: Een motor in het voorwiel trekt de fiets vooruit. Dit kan wat nerveuze rij-eigenschappen geven zoals doorslippen op een glad wegdek. Het sturen kan wat zwaarder gaan.Wel is een voorwielmotor minder onderhoudsgevoelig en is er een gesloten kettingkast mogelijk. Heel belangrijk is dat een voorwielmotor vaak lichter fiets als je de motor niet gebruikt!

Motor in het achterwiel: Een motor in het achterwiel drukt de fiets vooruit. Een motor in het achterwiel is om te zien meestal de minst mooie oplossing. Ook is dit de meest natuurlijke manier van fietsen (een normale fiets wordt ook via het achterwiel aangedreven). Naafversnellingen en een dichte kettingkast zijn niet mogelijk bij een e-bike met achterwiel-aandrijving.

Middenmotor: De middenmotor wordt in de trapas ingebouwd. Deze motor valt nauwelijks op en is dus het mooist. Ook vinden veel mensen een elektrische fiets met middenmotor het plezierigst fietsen. De fiets wordt aangedreven via de trappers en niet via één van de wielen. Je komt ze dan ook steeds meer tegen. Het nadeel is echter de prijs, het is een duurdere oplossing die je dan ook alleen bij duurdere elektrische fietsen tegenkomt.

Trapassensor of bewegingssensor

Als een elektrische fiets werkt met een trapkrachtsensor wordt er geregistreerd hoe hard je trapt en de trapondersteuning wordt hierop aangepast. Een bewegingssensor (speedsensor) registreert de snelheid en past daar de snelheid op aan.

Een nadeel van een bewegingssensor is dat je moet remmen om de trapondersteuning te stoppen. Je kan dus nooit zonder remmen snelheid minderen. Bij een trapsensor is het voldoende om te stoppen met trappen.

Powerassist

Een bewegingssensor is minder handig bij het wegrijden omdat deze pas kan gaan werken als je op gang bent (ook bij bijvoorbeeld een stoplicht). Daardoor worden e-bikes met een bewegingssensor voor de eerste meters soms voorzien van een power-assist waarmee de fiets als een brommer de de meters zelfstandig optrekt. Goedkope elektrische fietsen met een bewegingssensor hebben deze powerassist vaak niet.

Een trapsensor is dus in de praktijk meestal plezieriger dan een bewegingssensor.


Ook belangrijk bij het kopen van een elektrische fiets

De bediening vind plaats via een display, dit moet plezierig werken. Let ook even op het gewicht, vooral als je de fietsen op de auto meeneemt. Is de accu afneembaar? (dit is meestal het geval) Dan kun je hem in huis opladen. Er zijn ook fietsen met een ingebouwde accu, dat is dan weer mooier (maar dus lastiger opladen).

En dan zijn er natuurlijk ook nog de keuzes die je ook maakt bij een gewone fiets. Zoals het aantal versnellingen, de hoogte van de opstap, de ruimte voor fietstassen en kinderzitjes en het uiterlijk van de fiets.

Meer informatie elektrische fietsen

Kijk bij onze artikelen over elektrische fietsen voor nog veel meer informatie over e-bikes.

Zie ook:
-->