Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Hoe gebeurt het lakken van fietsen?

Hoe gebeurt het lakken van fietsen?

Iedere fiets wordt na productie gelakt voor hij naar de winkel gaat. Dat is een nauwkeurig klusje, want de laklaag is niet alleen mooi maar beschermt de fiets ook tegen weer en wind.


In deze video nemen we een kijkje in de lakkerij van de Batavus fietsenfabriek in Heerenveen. Daarin zie je hoe het lakken van fietsen in zijn werk gaat.

In deze lakkerij van Batavus worden alle stalen en aluminium onderdelen op een milieuvriendelijke manier van een laklaag voorzien. Daarbij wordt het frame meteen gecontroleerd op oneffenheden en afwerking.

Eerst krijgt het frame een voorbehandeling met een primer-laag. Dit wordt gedaan zodat de vijf (!) laklagen optimaal kunnen hechten. Bovendien verdwijnen oneffenheden onder deze primer-laag.

Hierna krijgt het frame zijn kleur. Moeilijk bereikbare plekken worden zorgvuldig met de hand bespoten. Het frame is elektrostatisch en trekt daardoor de lak als het ware naar zich toe. Dit levert een extra goede hechting op.


Heeft een frame een motief? Dan gebeurt dat in de spuitenrij eveneens met de hand. Daar worden eveneens de transfers (de stickers) opgeplakt. Waarna alle met een extra beschermende laklaag wordt afgerond. Door al deze laklagen kan de fiets tegen weer, wind en een stootje.

In de video hierboven kun je zien hoe dit alles in de lakkerij van e Batavus fabriek in zijn werk gaat.
-->