Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Crosshybrides (cyclocross fietsen), mix van mountainbike en racefiets

Crosshybrides (cyclocross fietsen), mix van mountainbike en racefiets

Je hebt racefietsen waarmee je op de weg kunt wielrennen en mountainbikes waarmee je je in het bos kunt uitleven. Maar er is ook een tussenvorm, de crosshybride. De fietsen zijn bekend van het veldrijden en worden daarom ook wel cyclocross fiets genoemd.
Met een crosshybride kun je zowel op de weg als in ruig terrein zoals een bos terecht. Deze hybride racefiets is een echte allrounder. Alleen met echt mul zand heeft een crosshybride fiets moeite.

Op een crosshybride kom je veel dezelfde componenten tegen als op een mountainbike. Maar de wielen zijn groter en de banden zijn smaller. Hierdoor is de weerstand lager als je op vlak terrein zoals asfalt rijdt. Door deze lagere weerstand kun je met een crosshybride hogere snelheden halen en trap je minder zwaar dan met een mountainbike op het asfalt.


In dit overzicht vind je enkele van deze racefiets / mountainbike combinatie fietsen tegen een lage prijs.

Met en zonder verende voorvork

Je hebt crosshybrides met en zonder verende voorvork. Een verende voorvork geeft extra comfort en vind je daarom terug op goede fietsen voor op de weg. 

Voor in het veld of in het bos is zo'n verende voorvork echter minder plezierig. Er gaat op onverhard terrein ook veel trapkracht verloren. Daarom zijn crosshybrides vaak voorzien van een lockout. Dit is een dsoort slotje waarmee je de vering van de voorvork vast zet. Meestal heeft deze de vorm van een knopje op het stuur (de remote lockout). 

Als je het bos inrijdt hoeft je dan alleen maar de vering uit te zetten, en weer op een verharde weg zet je deze via het knopje weer simpelweg aan.

Crosshybrides in diverse prijsklassen

Crosshybrides heb je in verschillende prijsklassen. Je hebt goedkope crosshybrides die door hun lage prijs interessant zijn voor beginners, maar de kwaliteit is laag en de rij-eigenschappen niet om over naar huis te schrijven. 

Wie de fiets regelmatig gebruikt kan beter kiezen voor bijvoorbeeld een Giant crosshybride of een Cube Crosshybride, deze crosshybrides hebben een heel goede prijs/kwaliteit verhouding. Andere goede merken crosshybrides zijn Cannondale, Sensa en Gazelle.

Crosshybrides worden ook wel cyclocross fietsen of veldrijden-fietsen genoemd. Je hebt dan een racefiets en mountainbike in één. Bij de aanbiedingen van crosshybrides, eerder deze pagina, vind je ze allemaal met een aantrekkelijke korting.


Foto: Giant

Samenvatting:
Met een goede crosshybride (cyclocross fiets, veldrijden fiets) kan je zowel onverhard als op de verharde weg goed fietsen. Het is een mix / kruising tussen een racefiets en een mountainbike. Hierboven vind je aanbiedingen met voorbeelden van goede crosshybride fietsen / cyclocross fietsen.
-->