Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Elektrische fietsen op de fietsendrager: Denk aan het gewicht

Elektrische fietsen op de fietsendrager: Denk aan het gewicht


Je fiets of fietsen meenemen op een fietsendrager is geen enkel probleem. Ook niet als het meerdere elektrische fietsen betreft, mits je er maar voor zorgt dat je het maximale gewicht dat de fietsendrager, trekhaak of auto kan hebben niet wordt overschreden.

Bij gewone fietsen is dat zelden een probleem, maar met elektrische fietsen is dat soms oppassen. Waar veel mensen geen rekening mee houden is dat een elektrische fiets een stuk zwaarder is dan een "gewone" fiets zonder elektrische motor. Een gemiddelde gewone fiets weegt zo'n 18 kilo, een elektrische fiets 28 kilo. Dat is een behoorlijk verschil!

Moderne fietsendragers zijn wel op dit extra gewicht berekend, maar bij oude fietsendragers kunnen twee e-bikes wel eens een probleem zijn.

Tip: Heb je een accu die los van de fiets opgeladen kan worden? Haal deze accu dan altijd van de fiets als je hem op de fietsendrager plaatst. Het grootste verschil in gewicht tussen een gewone fiets en een elektrische fiets komt voor rekening van de accu.

Maximaal gewicht trekhaak

Wat ook vaak vergeten wordt is dat niet alleen een fietsendrager maar ook de trekhaak een maximaal te dragen gewicht heeft (de maximale kogeldruk). Dit maximale gewicht van de trekhaak kun je terugvinden in de handleiding van de auto of opvragen bij de dealer of importeur van de auto.

En tot slot, als er twee zware fietsen achterop de auto staan kan het weggedrag van de auto veranderen. Dit speelt vooral bij kleinere, lichte, auto's. Hou hier ook rekening mee als je met twee elektrische fietsen op pad gaat.

Zie ook: Tips, aanbiedingen, tests en informatie fietsendragers
-->