Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Gazelle fietsen

Gazelle is een toonaangevende fabrikant van fietsen in Nederland. Jaarlijks worden er in binnenland en buitenland meer dan 275.000 Gazelle fietsen verkocht. Gazelle maakt alle soorten fietsen, stadsfietsen en toerfietsen, maar ook elektrische fietsen, speed pedelecs (snelle e-bikes), racefietsen, kinderfietsen, bakfietsen en veel meer.

Hieronder vind je alle informatie over Gazelle fietsen:


Historie Gazelle fietsen

Gazelle is een merk fietsen dat al sinds 1892 bestaat. In 1892 begon Willem Kölling in het Gelderse Dieren als importeur van Engelse fietsen. In 1902 worden deze fietsen voor het eerst Gazelle fietsen genoemd. Kort daarna begon men zelf de Gazelle fietsen te fabriceren. In 1938 ging Gazelle ook motorfietsen maken.

In de Tweede Wereldoorlog werden alle machines naar Duitsland gebracht of vernietigd. Toch groeide Gazelle na de oorlog uit tot één van de grootste en belangrijkste Nederlandse fietsfabrikanten. In 1954 werd de miljoenste Gazelle fiets geproduceerd en er zouden er nog vele volgen.

Een fusie met Batavus werd al na twee jaar weer ongedaan gemaakt, maar overnames van Juncker, Simplex,  Locomotief en Berini (bromfietsen) hadden meer succes. Sinds 2012 is ook Union onderdeel van Gazelle.


In 1992 bestond Gazelle 100 jaar en werd de 8 miljoenste fiets geproduceerd. Bij de feestelijkheden kreeg Gazelle het predicaat ‘Koninklijk’ toegekend. Sindsdien mag de fabriek zich Koninklijke Gazelle noemen.

Sinds 2011 is Gazelle eigendom van Pol Holdings, de importeur in Nederland van onder andere Volkswagen. In 2015 werd er een geheel nieuwe fabriekshal geopend in Dieren.
-->