Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Crossfietsen (BMX fietsen) voor fietscross

Crossfietsen (BMX fietsen) voor fietscross

Crossfietsen, fietscross fietsen of BMX fietsen zijn sportfietsen die gebruikt worden voor snelheidswedstrijden op uitdagende parcoursen. Crossfietsen zijn de fiets-variant op motorcross.


Fietscrossen is dan ook uit de motorcross ontstaan. Fietscross is de Nederlandse naam voor deze sport waarmee met crossfietsen wordt gereden. BMX is de internationale naam.

Overigens worden BMX fietsen ook gebruikt voor andere wedstrijden, namelijk het uitvoeren van stunts (BMX freestyle), te vergelijken met skateboarding.

BMX staat voor Bicycle Motorcross, waarbij de X (een kruis) voor cross (het Engels voor kruis) staat. Kijk bij de aanbiedingen van BMX fietsen als je een voordelige crossfiets zoekt om kennis te maken met deze avontuurlijke sport.

Fietscross als sport

Fietscross is aan het begin van de jaren 80 in Amerika ontstaan. Binnen enkele jaren was het een bijzonder grote sport, hierop ontstonden als snel een aantal professionele fietscross teams zoals Mongoose, Redline en Hutch.

BMX is een heel gevarieerde sport. Het bestaat namelijk uit enkele geheel uiteenlopende disciplines. Er zijn racewedstrijden waarin meerdere rijders op crossfietsen het gelijktijdig tegen elkaar opnemen, vaak met steile bulten in het parcours, maar er zijn ook wedstrijden waarbij het aankomt op het balanceren op hindernissen. Deze vorm van fietscross is van het skateboarden afgeleid.

Bij het fietscrossen komt het aan op het zo snel mogelijk afleggen van een parcours op een crossfiets. Een groep deelnemers (meestal 6 tot 8 fietscrossers) start gelijktijdig met als doel het eerste de finish te halen. Meestal gebeurt dan in drie manches waarin punten worden uitgedeeld voor de finishplaatsen. De deelnemers moeten niet alleen snel kunnen trappen, maar ook techniek en fietscontrole zijn van groot belang.

Sinds de Olympische Spelen van Peking 2008 is fietscross een olympische sport. De Australiƫrs Cadel Evans en Robbie McEwen zijn voorbeelden van beroemde wielrenners die op een crossfiets zijn begonnen.

BMX-fietsen hebben standaard een 20 inch wielformaat. In de cruiserklasse worden echter 24 inch wielen gebruikt. De crossfietsen van de professionals zijn heel geavanceerd, maar er zijn ook heel voordelige crossfietsen voor kinderen of beginners. Bij de bovenstaande aanbiedingen vind je crossfietsen voor het BMX'en van alle niveaus. Van peuter crossfietsen met zijwieltjes tot crossfietsen voor volwassenen die in wedstrijden van hoog niveau uitkomen.

Bij de bovenstaande aanbiedingen van BMX fietsen kun je zien waar je online goedkoop een BMX fiets kunt kopen.
-->