Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Forenzen: De beste e-bikes voor woon werk verkeer

Forenzen: De beste e-bikes voor woon werk verkeer


Als je met de fiets naar je werk wilt, en daarbij de nodige kilometers moet afleggen, is een elektrische fiets een goede investering. Hier kijken we naar de beste e-bikes om naar het werk te fietsen.


We kijken hier naar de beste "gewone" e-bikes, maar ook kort naar speed pedelecs (fast e-bikes) deze snelle elektrische fietsen zijn de beste e-bikes voor forenzen die echt lange afstanden moeten afleggen, maar ze hebben ten opzichte van een standaard e-bike ook wat nadelen.

De beste e-bike voor heel lange afstanden: Een speed pedelec

Een speed pedelec (snelle e-bike) is een e-bike die snelheden hoger dan 25 km per uur kan halen. Bij een speed pedelec bedraagt de maximale snelheid wel 45 kilometer per uur. Dankzij de sterke motor en de goede trapondersteuning kun je deze snelheden makkelijk halen. Dit maakt de speed pedelec een prima alternatief voor de auto en het openbaar vervoer.

Gazelle speed pedelec

Maar de speed pedelec heeft ten opzichte van de gewone fiets wel wat nadelen. Je bent verplicht een voor de speed pedelec goedgekeurde fietshelm te dragen. je moet een kentekenplaatje aanvragen en je WA verzekeren. Allemaal niet onoverkomelijk, maar als je op korte termijn een speed pedelec wilt gaan gebruiken moet je er wel rekening mee houden dat je over een bromfiets rijbewijs moet beschikken om op een speed e-bike te rijden. Vandaag een speed pedelec kopen en er morgen mee naar het werk is er dus niet bij, tenzij je al een bromfiets rijbewijs hebt.

Kijk bij alle aanbiedingen speed pedelecs voor speed pedelecs met hoge korting. Of kijk bij de beste speed pedelecs uit de test voor de best geteste snelle e-bikes.

Hieronder kijken we naar de beste "gewone" elektrische fietsen voor woon / werk verkeer. De beste e-bikes waarbij er geen fietshelm, kenteken, WA-verzekering of rijbewijs nodig is.

Gazelle Grenoble C380 HMB

Deze Gazelle Grenoble e-bike valt onder de trekking fietsen. Dat zijn elektrische fietsen die gemaakt zijn voor het maken van lange recreatieve fietstochten, maar daarbij ook heel goed geschikt zijn voor het overbruggen van langere afstanden naar werk of school.De Gazelle Grenoble C380 HMB (die je ook op de foto helemaal bovenaan deze pagina ziet) beschikt over een sterke 65 Nm Bosch Performance Line middenmotor, een innovatieve krachtoverbrenging die traploos werkt. Onder het trappen kies je met het rechter handvat vloeiend de juiste versnelling. Deze e-bike is zowel geschikt voor het fietsen in heuvelachtig terrein als bij ferme tegenwind in de polder.

Mooi is de Gazelle Grenoble e-bike ook. De accu is mooi in het frame opgenomen, maar kan er wel worden uitgenomen om in huis of op kantoor te worden opgeladen. Brede banden, een verende voorvork, een verende zadelpen en een comfortabel gelzadel zorgen voor veel rijcomfort, wat erg plezierig is als je dagelijks vele kilometers moet afleggen tussen huis en werk.


Sparta F8E

Bij de Nationale Fietstest 2020 werd de Sparta F8E door de Telegraaf als beste e-bike met voorwielmotor en naafversnelling getest, en al eerder riep deze krant de Sparta F8E uit tot beste e-bike onder de 2.000 euro. Dit is de beste e-bike voor forenzen die op de prijs letten.

Deze fiets is tegenwoordig onder de naam Sparta A-Line F8E te koop.Bij de Sparta F8E is de accu onder de bagagedrager te vinden en de Sparta E-Motion motor brengt zijn kracht op het voorwiel over. Tijdens het fietsen kun je kiezen uit 8 versnellingen.

De Sparta F8E is een goede, degelijke en heel betaalbare e-bike om mee naar werk of school te fietsen.

Cortina E-U4 elektrische transportfiets

Moet je veel spullen meenemen dan is een voordrager op je elektrische fiets erg handig. Vooral als je de voordrager voorziet van een krat of mand. De beste e-bike met voordrager is de Cortina E-U4.Deze e-bike, die door Cortina speciaal voor forenzen en scholieren is ontwikkeld, is geschikt voor ieder terrein en voor lange en korte afstanden. De elektrische fiets is voorzien van een stabiele Bafang motor en voorzien van 7 versnellingen.

Deze motor biedt vele ondersteuningsstanden en de mogelijkheid om persoonlijke rij-eigenschappen in te voeren. 

Stella Vicenza Premium MDS

Een zeer geschikte fiets voor forenzen is de Stella Vicenza Premium e-bike. Door zijn Shimano middenmotor is deze elektrische fiets ook zeer geschikt voor gebruik in heuvelachtig gebruik zoals in Zuid Limburg, de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Een flinke klim is geen enkel probleem voor deze premium e-bike.


Dit is een luxe e-bike met bijvoorbeeld een Shimano Di2 elektronisch schakelsysteem (handmatig of automatisch schakelen), een ruime actieradius, hydraulische schijfremmen en onderdelen van topkwaliteit.

Sparta M8B

In 2019 koos het AD (Algemeen Dagblad) in hun e-bike test voor de Sparta M8B als beste e-bike voor forenzen. Ook ging de prijs van beste e-bike van 2019 naar deze Sparta M8B. Dit is dus een bijzonder goede elektrische fiets (ook voor niet-forenzen) die helaas wel in een hogere prijscategorie valt dan de eerder genoemde Sparta F8E.

De Sparta M8B is inmiddels opgevolgd door de Sparta A-Shine M8B.Maar dat merk je wel aan de specificaties. Waar de Sparta F8E een goede maar standaard e-bike is, met een voorwielmotor en geen onnodige luxe is de Sparta M8B een fiets in de hoogste kwaliteits categorie.

De Sparta M8B beschikt over een duurdere Bosch middenmotor die de ebike beter geschikt maakt voor gebruik in heuvelachtig gebied. Ook is de afwerking van deze e-bike perfect . Dit is de beste e-bike voor forenzen die een wat ruimer budget hebben.


Foto bovenaan: Gazelle
-->