Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , » Fiets met steer assist moet vallen voorkomen

Fiets met steer assist moet vallen voorkomen


120 fietsers ouder dan 55 jaar komen jaarlijks te overlijden door een val met hun fiets, en nog eens gemiddeld 4280 ouderen raken ernstig gewond bij zo'n val. Dit is dus een groot gevaar voor oudere fietsers. Gazelle en de TU Delft hebben daarom een fiets ontwikkeld waarmee je minder snel valt.

Automatische stuurcorrectie
De meeste valpartijen komen doordat de fiets niet in evenwicht gehouden kan worden. Vooral een zwaardere elektrische fiets is vaak moeilijk in balans te houden. De TU Delft en Gazelle ontwikkelden daarom een fiets met steer assist, een fiets met een slimme motor in de stuurkolom die de fiets automatisch in balans houdt. Deze steer assist werkt al bij snelheden boven de vier kilometer per uur.


15 jaar onderzoek
De TU Delft heeft vijftien jaar onderzoek gedaan naar de het evenwicht op de fiets. Aan de hand hiervan is er een wiskundig model ontwikkeld waarop de werking van de motor is gebaseerd. Deze grijpt in als het nodig is. Het lijkt daarbij of iemand aan je stuur draait om de fiets in evenwicht te houden.

Gazelle en TU Deft verwachten dat dit soort systemen in de toekomst standaard wordt bij fietsen. Dat kan nog wel even duren want bovenstaande fiets is nog in ontwikkeling en het zal nog wel enige jaren duren voor er daadwerkelijk Gazelle fietsen met steer assist op de markt komen.

In de bovenstaande video kun je het prototype van de Gazelle fiets met steer assist in werking zien.

Foto en video: TU Delft

-->