Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , » Elektrische fietsen met een goede actieradius

Elektrische fietsen met een goede actieradius


De actieradius is altijd een belangrijk gegeven bij de aanschaf van een elektrische fiets. Voor een boodschappenfiets of voor slechts incidenteel gebruik van de elektrische ondersteuning hoeft de actieradius niet zo hoog te zijn (tenzij je een hekel hebt aan opladen). Gebruik je je e-bike echter voor fietstochten met trapondersteuning dan is het toch vervelend als je al na 50 kilometer met een lege accu staat. Daarom kijken we hier naar de elektrische fietsen met een meer dan gemiddelde actieradius in alle prijsklassen.


E-bikes met meer dan 100 km actieradius

In het overzicht met aanbiedingen elektrische fietsen met de beste actieradius vind je alle e-bikes met standaard een maximale actieradius van meer dan 100 kilometer.

Wekelijke afstand altijd van omstandigheden afhankelijk
Hou er wel rekening mee dat de actieradius in de praktijk een lastig begrip is. Deze afstand die je met de elektrische ondersteuning kan afleggen is namelijk van vele factoren afhankelijk. Van de mate van de ondersteuning die je gebruikt, maar ook van de tegenwind, de glooiing van het het wegdek en gladheid van het wegdek, de buitentemperatuur, de bandenspanning, het schakelgedrag het gewicht van de berijder, en veel meer.

De maximale actieradius is de gemiddelde actieradius

Bij de maximale actieradius gaan de fabrikanten uit van gunstige omstandigheden. Die 150 kilometer zal je in de praktijk dan ook zelden kunnen halen. Maar dat neemt niet weg dat de elektrische fietsen bij de bovenstaande aanbiedingen voor wat betreft de actieradius bovengemiddeld presteren.

Wat je ook in je achterhoofd moet houden bij het bepalen van de gewenste actieradius van je nieuwe e-bike, is dat je mogelijk niet de de hele route je trapondersteuning gebruikt. Bij een gunstige wind of als je aan het begin van de fietstocht nog vers bent hem je die ondersteuning misschien helemaal niet aanstaan. Die kilometers hoef je dan natuurlijk niet mee te tellen.

Ook goedkope elektrische fietsen met een goede actieradius

De accu is één van de duurste onderdelen van een elektrische fiets. Dat betekent dat een dure e-bike meestal ook over een goede actieradius beschikt. Bij de dure modellen vind je immers de beste accu's. Toch vind je bij de bovenstaande aanbiedingen ook goedkopere e-bikes met een goede actieradius. Elektrische fietsen van bijvoorbeeld Villette, met een goede actieradius (maximaal 100 kilometer) vind je er onder de 1.100 euro.

Tips actieradius verlengen

Tot slot hebben we nog wat tips voor je om de actieradius wat te verlengen.

  • Zorg dat je fietsbanden goed opgepompt zijn, dat rijdt lichter en is dus beter voor je actieradius.
  • Rij niet in een te zware versnelling weg (bijvoorbeeld bij een stoplicht of voorrangsweg), dit kost de fiets kracht en dus extra stroom.
  • Een gelijkmatig tempo rijden vraagt veel minder van de accu dan continue versnellen en vertragen, stoppen en weer optrekken.
  • Het is logisch, maar we noemen het toch even, een hoge ondersteuningsstand vraagt natuurlijk meer stroom van de accu dan een lage ondersteuning.
  • Wat mee moet, dat moet natuurlijk mee. Maar vul je fietstassen niet met onnodig gewicht.
  • Sommige e-bikes beschikken over een usb-aansluiting om onderweg je telefoon op te laden. Leuk, maar dit gaat natuurlijk wel ten koste van de stroom in de accu.
  • De accu blijft langer optimaal presteren als je deze bij kamertemperatuur (dus in huis) bewaard, niet iedere keer helemaal leeg rijdt en hem af en toe oplaadt als je hem niet gebruikt (bijvoorbeeld in de winter).

Zie ook: 


Onderwerpen
Actieradius, elektrische fiets. ebike, afstand.


-->