Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , » Dit zijn elektrische fietsen met een goede actieradius

Dit zijn elektrische fietsen met een goede actieradius

Hier heb ik een overzicht voor je van elektrische fietsen met een actieradius van meer dan 100 km. Dit vind ik wel de minimale bereik dat je van een goede e-bike mag verwachten.

goede actieradius elektrische fiets

De actieradius is altijd een belangrijk gegeven bij de keuze voor een elektrische fiets. Voor een boodschappenfiets of voor slechts incidenteel gebruik van de elektrische ondersteuning hoeft de actieradius niet zo hoog te zijn (tenzij je een hekel hebt aan opladen).  Maar als je lange einde wilt kunnen fietsen wordt het een ander verhaal.

Gebruik je je e-bike voor wat langere fietstochten dan is het toch vervelend als je al na 50 kilometer met een lege accu staat. Daarom kijken we hier naar de elektrische fietsen met een meer dan gemiddelde actieradius in alle prijsklassen.

E-bikes met meer dan 100 km actieradius

In het overzicht met aanbiedingen elektrische fietsen met de beste actieradius vind je alle e-bikes met standaard een maximale actieradius van meer dan 100 kilometer.

De werkelijke afstand is altijd van de omstandigheden afhankelijk
Hou er wel rekening mee dat de actieradius in de praktijk een lastig begrip is. Deze afstand die je met de elektrische ondersteuning kan afleggen is namelijk van vele factoren afhankelijk. Van de mate van de ondersteuning die je gebruikt, maar ook van de tegenwind, de glooiing van het het wegdek en gladheid van het wegdek, de buitentemperatuur, de bandenspanning, het schakelgedrag het gewicht van de berijder, en veel meer.

Hogere actieradius? Selectie aanpassen naar 150 km

In het overzicht hier boven vind je alle e-bikes met een actieradius van meer dan 100 kilometer, maar je kan de selectie ook ophogen naar een 150 km actieradius. Dan krijg je de elektrische fietsen met een nog betere actieradius. 

Ik raadt je aan om een keuze te maken uit deze fietsen als je een fiets met een actieradius van 100 km zoekt. Zoals ik al schreef haal je de maximale actieradius alleen onder gunstige omstandigheden, en bovendien kan de accu in de loop der tijd slechter worden. Met een elektrische fiets meteen actieradius van 150 km heb je dan meer marge.

Ook goedkope elektrische fietsen met een goede actieradius

De accu is één van de duurste onderdelen van een elektrische fiets. Dat betekent dat een dure e-bike meestal ook over een goede actieradius beschikt terwijl bij een goedkope elektrische fiets de actieradius tegenvalt. Bij de dure modellen vind je immers de beste accu's. 

Toch vind je bij de bovenstaande aanbiedingen ook goedkopere e-bikes met een goede actieradius. Elektrische fietsen van bijvoorbeeld Voge en Stokvis, met een goede actieradius (meer dan 100 kilometer) vind je er onder de 1.100 euro.

Tips actieradius verlengen

Tot slot hebben we nog wat tips voor je om de actieradius wat te verlengen.

  • Zorg dat je fietsbanden goed opgepompt zijn, dat rijdt lichter en is dus beter voor je actieradius.

  • Rij niet in een te zware versnelling weg (bijvoorbeeld bij een stoplicht of voorrangsweg), dit kost de fiets kracht en dus extra stroom.

  • Een gelijkmatig tempo rijden vraagt veel minder van de accu dan continue versnellen en vertragen, stoppen en weer optrekken.

  • Het is logisch, maar we noemen het toch even, een hoge ondersteuningsstand vraagt natuurlijk meer stroom van de accu dan een lage ondersteuning.

  • Wat mee moet, dat moet natuurlijk mee. Maar vul je fietstassen niet met onnodig gewicht.

  • Sommige e-bikes beschikken over een usb-aansluiting om onderweg je telefoon op te laden. Leuk, maar dit gaat natuurlijk wel ten koste van de stroom in de accu.

  • De accu blijft langer optimaal presteren als je deze bij kamertemperatuur (dus in huis) bewaard, niet iedere keer helemaal leeg rijdt en hem af en toe oplaadt als je hem niet gebruikt (bijvoorbeeld in de winter).

Zie ook: 
-->