Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , » Geen moederfiets maar familybike of familiefiets

Geen moederfiets maar familybike of familiefiets


De term moederfiets is behoorlijk achterhaald. En over mammafiets hebben we het helemaal maar niet. Vader brengt tegenwoordig ook immers de kinderen tegenwoordig ook vaak naar school en naar de sportclub. Familiefiets, of familybike, is daarom beter op zijn plaats.

Fietsfabrikant Cortina gaat deze term dan ook voortaan gebruiken voor hun Cortina U4 transportfietsen met lage instap, extra ruimte en andere kenmerken van wat ze ooit een moederfiets noemden. (Kijk hier voor aanbiedingen).Wat is een familybike?

De familybike is dus een nieuwe benaming voor de moederfiets. Dat heeft niets met politiek correcte genderneutraliteit te maken, maar met het feit dat fietsen steeds meer universeel voor mannen en vrouwen worden. De fietsstang die in feite het enige verschil is tussen een herenfiets en een damesfiets is overbodig bij de huidige generatie fietsen die ook zonder stang sterk genoeg zijn.

Ook geven veel heren (vooral ouderen) de voorkeur aan een fiets zonder stang en als het even kan een lage instap. Ook voor de fabrikanten is het niet handig alles in twee modellen te moeten uitbrengen. Daarom worden fietsen steeds vaker universeel uitgebracht (waarbij een universele fiets in feite de voormalige damesfiets is). Vooral bij e-bikes is die trend duidelijk zichtbaar.

De overgang van moederfiets naar familiefiets / familybike past prima in dat plaatje. En Cortina is een trendsetter met deze benaming.
Wanneer is een fiets een familybike?

Maar wanneer mag een fiets zich eigenlijk familybike (of moederfiets) noemen? Hieronder de kenmerken op een rijtje.

  • Extra ruimte tussen zadel en stuur. Heel belangrijk, want zo hoef je je niet op je zadel te wurmen als er een voorzitje op de fiets zit. En familybikes worden vaak voorzien van een voorzitje.
  • Lage instap: Ook dit is makkelijker bij een fietsstoeltje voorop de fiets. Bovendien stap je met een lagere instap sneller en makkelijker af. En dat is erg handig als er een klein kind met je mee fietst.
  • Breder stuur. Wederom om de combinatie met het voorzitje makkelijker te maken.
  • Dubbele standaard. Op een familiefiets / moederfiets / familybike gaan vaak boodschappen en kinderen mee. Voor alles en iedereen is het dus belangrijk dat de fiets stabiel staat als hij geparkeerd wordt, dat scheelt gekneusde boodschappen en gekneusde kinderen. Een dubbele fietsstandaard helpt daarbij.
  • Stuurslot: Evenals een stuurslot wat voorkomt dat het stuur draait en de geparkeerde fiets uit evenwicht raakt en valt.
  • Achterdrager: Natuurlijk beschikt een familybike over een achterdrager. Deze moet geschikt zijn voor een fietsstoeltje achterop.


Familybike met voordrager

Daarnaast beschikken de nieuwe Cortina U4 Transport Familybikes over een voordrager. Dat is niet gebruikelijk bij een moederfiets omdat de voordrager een eventueel voorzitje in de weg zit. Bij het ontwerp van deze familybike is daar echter rekening mee gehouden. Zo heb je extra ruimte voor je boodschappen en bagage en hoeft deze niet aan het stuur te hangen als je met kinderen rondfietst.

De Cortina U4 Transport Familybike is ook als e-bike verkrijgbaar.

Kijk bij de bovenaan genoemde aanbiedingen voor de nieuwe Cortina familybikes met een interessante (en hoge) online korting. 

Zie ook: Meer tips moederfietsen
-->