Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Video fietsfabriek: Hoe wordt een fiets gemaakt?

Video fietsfabriek: Hoe wordt een fiets gemaakt?


Hoe wordt een fiets gemaakt? Dat kun je heel goed zien in deze reportage van het jongerenprogramma Klokhuis. Ze nemen daar een kijkje in de Gazelle fietsfabriek in Dieren.

In de Gazelle fabriek worden alle soorten fietsen geassembleerd. Van losse onderdelen worden complete Gazelle fietsen gemaakt. Bekijk hieronder de video.


Lakken via de nieuwste technieken

Het begint met een frame en voorvork van aluminium, staal of superlicht carbon. Deze worden voorzien van drie lagen verf, een grondverf die roest moet voorkomen, een kleurenlak en tot slot een keiharde poedercoating ter bescherming van de fiets. In de video kun je zien dat dit spuiten op een heel bijzondere manier gebeurd. Het frame wordt licht onder stroom gezet waardoor frame en verf elkaar aantrekken. Zo krijg je een heel mooi dun laklaagje zonder druipers.

Ook het coaten gebeurt op een speciale manier. Eerst worden de fietsen helemaal wit gespoten met de coating, maar in een oven wordt dat witte er vervolgens weer vanaf gesmolten. Een sterke onzichtbare coatinglaag blijft achter.

Veel handwerk

Via een lopende band gaan de fietsen de fabriek door en worden de onderdelen gemonteerd. Maar dit betekent niet dat dit geen handwerk is. Integendeel, zo worden alle spaken met de hand nauwkeurig gevlochten voor een optimale montage, en ook het monteren van de wielen en zelfs het opblazen van de banden gebeurt handmatig.

Robots, zoals bij een autofabriek, kom je bij deze fietsenfabriek niet tegen. De onderdelen worden met zorg met de hand op de fietsen aangebracht en gecontroleerd.

Kijk in de bovenstaande video hoe fietsen gemaakt worden.
-->