Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Opgelet: Dit zijn de regels voor fietsverlichting

Opgelet: Dit zijn de regels voor fietsverlichting

fietsverlichting regels

In deze tijd van het jaar is het meer donker dan licht. Fietsverlichting heb je dus hard nodig. Voor je veiligheid, maar ook om te voorkomen dat je een boete krijgt. Maar wat zijn precies de regels voor fietsverlichting. Hier lees je het!


De verlichting voor moet wit of geel zijn, het achterlicht rood. Het licht voorop de fiets moet recht naar voren schijnen en dus niet naar beneden. Ook de achterverlichting moet recht naar achteren schijnen.

Veel fietsverlichting die je tegenwoordig koopt kan knipperen. Dat is leuk, maar let op, dat knipperen is niet toegestaan (hoogstens als bijverlichting).

>>> TIP: Wil je weten wat er allemaal aan fietsverlichting te koop is kijk dan bij het overzicht alle fietsverlichting.

Losse fietslampjes

Je kunt tegenwoordig heel handige losse fietsverlichting kopen. Losse fietslampjes die je op het stuur, een bagagedrager, maar ook op andere fietsonderdelen of op je kleding of tas kunt bevestigen. Maar hou er wel rekening mee dat deze lampjes tijdens het fietsen altijd goed zichtbaar moeten zijn. Er mag dus geen jas, tas of iets anders voor wapperen. Deze lampjes mogen aan je jas of rugtas worden bevestigd, maar alleen aan het bovenlichaam (romp), dus niet aan je armen, benen of hoofd.


regels fietsverlichting

Als je deze regels in acht neemt zijn deze losse fietslampjes als fietsverlichting toegestaan. En ze zijn ook erg handig om als extra paar bij je te hebben, voor het geval er in het donker een lampje kapot blijkt.

Reflectoren

Naast verlichting zijn ook de reflectoren verplicht. Op de achterkant van de fiets moet een reflector zittem, en ook de trappers en de wielen of banden moeten van reflectie voorzien zijn.

De reflector op de achterkant van de fiets moet rood zijn, de reflectoren op de trappers geel en de reflectie op de velgen of banden moet wit of geel zijn.

Zie ook: Fietsverlichting aanbiedingen en tips
-->