Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , » Fietspomp. Tips en informatie.

Fietspomp. Tips en informatie.


Fietspompen heb je tegenwoordig in heel veel verschillende soorten. Maar wat is nu de beste fietspomp? Hier de tips en informatie over de fietspomp. Ook hebben we de beste winkels waar je in Nederland een goede fietspomp goedkoop online kunt kopen.


>>> TIP: Wil je weten wat de meest populaire en beste fietspompen zijn? Kijk dan eens bij de Fietspomp top 5. Overigens vind je daar veel meer dan 5 fietspompen.

Hieronder kijken we naar de verschillende soorten fietspompen.

Vloerpomp

De vloerpomp is een fietspomp die je thuis gebruikt. Meest bekend is de klassieke Jumbo fietspomp van metaal op een houten plank. Van deze fietspomp zijn er inmiddels miljoenen gemaakt en verkocht. Maar deze klassieke fietspomp heeft inmiddels vele opvolgers gekregen. Deze moderne fietspompen zijn meestal gemaakt van licht kunststof en vaak voorzien van een drukmeter zodat je precies de gewenste hoeveelheid bar in de fietsband kunt pompen.

>>> TIP: Fietspompen, verloopstukken, fietsbanden e.d. koop je goedkoop online bij de aanbevolen winkels op beste fietspomp kopen.

Handpomp (minipomp)

Om mee te nemen op de fiets is zo'n vloerpomp veel te groot. Maar in geval van een lekke band wil je wel onderweg kunnen pompen. Daarvoor zijn de minipompjes. Dit zijn kleine fietspompen die makkelijk in een fietstas of rugzak passen. Ze pompen minder comfortabel dan een vloerpomp, maar zijn reuze handig als je onderweg een fietspomp nodig hebt.

Framepomp

Dit is een handpomp die je aan je fietsframe kunt bevestigen. Handig, want dan heb je hem altijd bij je.

Voetpomp

Een variant op de vloerpomp waarbij je de band met je voet oppompt. De voetpomp ken je vast wel van het oppompen van een luchtbed of zwembad, en vaak kun je de voetpomp daar ook voor gebruiken. Het zijn vaak heel universele pompen, die je als fietspomp kunt gebruiken maar waarmee je ook luchtbedden, zwembaden e.d. kunt oppompen.

CO2 fietspomp

Dit is het nieuwste soort fietspomp. Bij een CO2 fietspomp hoef je helemaal niet te pompen. Deze moderne fietspomp maakt namelijk gebruik met een cilinder met zuurstof. Met deze fietspomp pomp je je banden razendsnel op maar je moet er wel rekening mee houden dat er genoeg lucht in de cilinder zit. Het meenemen van een extra cilinder is aan te raden.


Verschillende ventielen

Let bij het kopen van een fietspomp altijd op de ventielen waarvoor deze geschikt zijn. Veel fietspompen zijn universeel waardoor je ze op alle standaard ventielen kunt gebruiken, maar er zijn uitzonderingen.

Dit zijn de standaard ventielsoorten:

  • Dunlop ventiel: Het klassieke fietsventiel. Dit ventiel was te vinden op alle Hollandse stadsfietsen. Dit ventiel wordt dan ook wel Hollands ventiel (HV) genoemd.
  • Blitz ventiel: Opvolger van het Dunlop ventiel. Het is een verbeterde versie met een kogeltje dat lekken van het ventiel voorkomt. Op een Blitz ventiel passen dezelfde fietspompen als op een Dunlop ventiel.
  • Frans ventiel: Ook wel Presta ventiel of Race ventiel genoemd. Dit ventiel is dunner en wordt daarom op racefietsen gebruikt. Ook sportfietsen hebben vaak een Frans ventiel (FV).
  • Auto ventiel: De naam zegt het al, een ventiel zoals je ook op de auto vindt. Fietsbanden met dit ventiel kun je dus ook bij de benzinestations met lucht vullen. Een auto ventiel (ook wel schraderventiel of AV genoemd)

Is een fietspomp niet geschikt voor jouw type ventiel? Dan kun je ook gebruik maken van verloopstukken.


Zie ook: Meer fietspomp tips


Onderwerpen:
Hierboven vind je informatie over de fietspomp. Met verschillende soorten fietspompen zoals de vloerpomp, de handpomp, de voetpomp, de CO2 fietspomp en de framepomp. Maar ook info over verschillende fietsventielen zoals het hollands ventiel, het frans ventiel en het dunlop ventiel. Op het bovengenoemde Beste Fietspomp Kopen vind je alle fietspompen goedkoop bij de beste winkels.


-->