Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Zo doe je langer met je fietsaccu!

Zo doe je langer met je fietsaccu!

De fietsaccu van een elektrische fiets vervangen is een kostbare zaak. Daarom hier tips om er voor te zorgen dat je e-bike accu langer meegaat.


De fietsaccu is met afstand het duurste onderdeel van de elektrische fiets. En een fietsaccu gaat veel minder lang mee dan de fiets zelf. Vervangen wil je natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen.

Daarom hier een reeks tips die er voor zorgen dat je fietsaccu langer meegaat.
 • Bewaar de accu niet op een heel koude of juist heel warme plek. De schuur is dus een slechte plek. Je kunt de accu beter in huis bewaren.
   
 • Het is ook belangrijk dat de bewaarplaats droog is.
   
 • Opladen kan ook het beste binnenshuis gebeuren.
   
 • Laat de (afneembare) accu niet op de fiets zitten als deze ergens lang staat. Neem hem mee naar binnen als het ergens kan. Er zijn daarvoor handige bewaarhoezen te koop.
   
 • Diepontlading (de accu helemaal leeg rijden voor je hem oplaadt) is slecht voor iedere accu. Probeer hem eerder aan de stroom te leggen.
   
 • Gebruik je de fietsaccu lange tijd niet, bijvoorbeeld in de winter, laadt deze dan toch af en toe op om te voorkomen dat deze uit zichzelf leeg raakt.
   
 • In de gebruiksaanwijzing van de meeste fietsaccu's staat hoe je bij die accu het beste kint omgaan met laden en ontladen. Dit verschilt namelijk per soort accu.
   
 • Pruts niet zelf aan je fietsaccu en laat dat ook niet door niet-experts doen. Het afstemmen van een accu komt heel nauwkeurig en de fabrikant heeft prestaties en levensduur optimaal op elkaar afgestemd. Aanpassingen kunnen het alleen maar slechter maken.
   
 • Wordt de accu van de elektrische fiets toch te slecht? Dan is het niet nodig de dure e-bike af te danken. Online kun je een nieuwe fietsaccu aanschaffen.

Fietsaccu bewaren in de winter

Als je de accu van je elektrische fiets in de winter gebruikt zal je merken dat de accu minder gied presteert en eerder leeg is. Ook duurt opladen langer. Geen paniek, dat betekent niet dat de accu aan het eind van zijn leven is. Doordat de stroom zich door de kou minder makkelijk een weg door de accu baant zijn de prestaties minder. Bij warmer weer moet dat weer herstellen.Maar je moet niet te veel door extreme kou fietsen!

Wat namelijk wel kwaad kan voor de e-bike accu is fietsen als het erg koud is. Als je met de elektrische fiets veel door koud weer fietst kan de fietsaccu op den duur beschadigd raken. 

Gebruik bij koud weer in de winter de accu dus zo min mogelijk. Zet de fietsaccu alleen op de fiets indien nodig en bewaar de accu ook niet in een koude schuur. Bewaar de accu van je e-bike binnen bij een temperatuur van 10 a 20 graden op een droge plek.

Moet je in de winter de e-bike accu opladen? Doe dat dan ook bij kamertemperatuur, Heb je in de kou gefietst? Neem de accu mee naar binnen en wacht minimaal een half uur met opladen zodat de fietsaccu op temperatuur kan komen.

Diepontlading fietsaccu

Diepontlading (de accu helemaal leeg rijden) is heel slecht voor een fietsaccu.  Een goede fietsaccu is voorzien van een batterij management systeem (BMS) dat diepontladen tegengaat. Maat het blijft oppassen. Laadt de accu op tijd weer op. Dit is ook wel zo plezierig, want zo voorkom je ook dat je halverwege een fietstocht met een lege fietsaccu komt te staan.

Het BMS systeem voorkomt diepontlading op een eenvoudige manier. Voor de fietsaccu echt leeg is schakelt de BMS de accu al uit. Net alsof de fietsaccu leeg is, al is dat eigenlijk nog niet het geval.

Opladen om diepontlading te voorkomen

Dit is ook de reden dat je een bijna lege fietsaccu niet zonder op te laden moet wegbergen. En dat je een fietsaccu die lange tijd niet gebruikt wordt tussendoor aan de oplader moet hangen. 

Iedere accu, en dus ook de fietsaccu loopt namelijk langzaam leeg als deze niet gebruikt wordt. Door dit leeglopen kan het energieniveau van de fietsaccu onder de kritische grens van diepontlading komen en kapot gaan. En dat terwijl de e-bike accu dan alleen maar in de kast ligt!

Zie ook:

Onderwerp: 
Tips voor een langere levensduur van de fietsaccu. Zo gaat een e-bike accu langer mee. Bijvoorbeeld door de fietsaccu in de winter op kamer temperatuur te bewaren en op te laden, en door diepontlading van de accu van de elektrische fiets te voorkomen.

-->