Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » E-bike / elektrische fiets in de bergen

E-bike / elektrische fiets in de bergen

Fietsen in de bergen wordt voor heel wat mensen mogelijk dankzij de elektrische fiets. Maar kijk uit, ook met een e-bike gaat het fietsen in de bergen niet vanzelf.


Hier kijken we naar fietsen in de bergen met een e-bike. Wat doet het met de fietsaccu en welke elektrische fietsen zijn het best geschikt voor fietsen in de bergen en heuvels.


Zorg voor een goede accu

Hou er rekening mee dat je in de bergen lang niet zoveel kilometers kan afleggen op een volle accu als in Nederland. Er wordt aanmerkelijk meer stroom gebruikt als je bergop gaat, en mogelijk heb je ook nog meer bagage bij je. Met een goede accu (hoge capaciteit) kun je vanuit het dal net de top van de Alpe d'Huez halen. Bij minder zware en hoge klimmen kom je natuurlijk een stuk verder.

Ga je fietsen in de bergen op een elektrische fiets? Neem dan altijd een goede accu mee. En als je veel kilometers wil maken met trapondersteuning, dan kan een tweede accu nodig zijn (al neem je daarmee wel extra gewicht mee).

Tip: Pomp je banden goed op, dat gebruikt minder energie.

Harder naar beneden

Bergop is één, maar je gaat ook iedere keer weer naar beneden. Hou er rekening mee dat een e-bike door de motor en accu zwaarder is dan een gewone fiets. Je gaat dus sneller naar beneden.

De e-bike mee op de fietsendrager

Let er op dat je dat extra gewicht ook meedraagt op je fietsendrager. Deze moet geschikt zijn voor het aantal elektrische fietsen dat je er op plaatst (tip: leg de accu in de auto) en ook de auto is zwaarder beladen.

Geschikte en minder geschikte e-bikes voor de bergen

De naam zegt het al. Een elektrische mountainbike is beter geschikt voor de bergen dan je Hollandse elektrische fiets. Ook de plaats van de motor is belangrijk. Elektrische fietsen met een voorwielmotor gaan veel moeilijker bergop dan een e-bike met middenmotor of achtermotor. Ook in de heuvels merk je dit verschil goed.
-->