Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » E-bike / elektrische fiets in de bergen

E-bike / elektrische fiets in de bergen

Welke elektrische fiets is goed in de bergen? Hier kijken we naar de beste elektrische fiets / e-bike voor in de bergen en in de heuvels.

Beste elektrische fiets / e-bike bergen

Fietsen in de bergen wordt voor heel wat mensen mogelijk dankzij de elektrische fiets. Maar kijk uit, ook met een e-bike gaat het fietsen in de bergen niet vanzelf.

Hier kijken we naar fietsen in de bergen met een e-bike. Wat doet het met de fietsaccu en welke elektrische fietsen zijn het best geschikt voor fietsen in de bergen en heuvels? 

Veel elektrische fietsen waarop we op de vlakke Nederlandse wegen rijden hebben een voorwielmotor. Dat is geen toeval, want een elektrische fiets met voorwielmotor is relatief goedkoop en voor vlakke polderwegen goed genoeg.

De middenmotor is de beste fietsmotor voor in de bergen en heuvels


E-bikes van Duits fabricaat hebben meestal een middenmotor en ook dat is geen toeval. De wegen in Duitsland zijn minder vlak en daarop worden de tekortkomingen van een elektrische fiets met voorwielmotor en achterwielmotor snel duidelijk.

Voor heuvelachtige wegen en bergachtige wegen is een e-bike met middenmotor de beste elektrische fiets.

Een middenmotor is de fietsmotor die over het algemeen de meeste kracht levert. Bovendien wordt de middenmotor aangestuurd door een combinatie van sensoren zoals de trapkrachtsensor. 

Je krijgt de ondersteuning bij een middenmotor direct op de trapas (direct op de trappers) waardoor de ondersteuning op hellingen, zoals in de heuvels of bergen (maar ook bij een stevige tegenwind) bij een middenmotor veel beter is.

Daarom beschikken de beste e-bikes altijd over een middenmotor. Als je op zwaar terrein gaat fietsen. Zoals in de heuvels, in het middelgebergte zoals de Eifel, de Ardennen of Vogezen, of zelfs in hooggebergte, zoals de Alpen of de Pyreneeën, dan heb je een e-bike met de beste elektrische ondersteuning nodig en de beste fietsmotor is de middenmotor. 


Zorg voor een goede accu

Hou er rekening mee dat je in de bergen lang niet zoveel kilometers kan afleggen op een volle accu als in Nederland. Er wordt aanmerkelijk meer stroom gebruikt als je bergop gaat, en mogelijk heb je ook nog meer bagage bij je hebt.

Niet alleen de fietsmotor zelf is dus belangrijk in de heuvels en in de bergen, maar ook de accu die deze fietsmotor stroom levert. Een goede accu is dus net zo belangrijk. Met de eenvoudige accu's kun je wel een tochtje in de Limburgse heuvels maken, maar voor een beklimming van de Alpe d'Huez heb je een wel wat meer krachtige fietsaccu nodig.

Tip: Pomp je banden goed op, dat gebruikt minder energie.

Beste e-bike voor in de bergen: Elektrische mountainbike

Wil je echt serieus in de bergen gaan fietsen? Dan is een elektrische mountainbike voor jou de beste e-bike. Deze elektrische fiets is namelijk helemaal ontworpen voor dit zware werk. Bovendien presteert de elektrische mountainbike ook geweldig op onverharde bergwegen en bergpaden. De elektrische mountainbike is de beste elektrische fiets voor in de bergen.


Harder naar beneden

Bergop is één, maar je gaat ook iedere keer weer naar beneden. Hou er bij het fietsen in de bergen rekening mee dat een e-bike door de motor en accu zwaarder is dan een gewone fiets. 

Je gaat dus sneller naar beneden met een elektrische fiets dan met een gewone fiets.


De e-bike mee op de fietsendrager

Meestal gaat de fiets, of gaan de fietsen, mee op een fietsdrager als je met je e-bike in de bergen gaat fietsen  Let er op dat je het extra gewicht van een zwaardere elektrische fiets ook meedraagt op je fietsdrager. 

De fietsendrager moet geschikt zijn voor het aantal elektrische fietsen dat je er op plaatst. Tip: leg de accu in de auto, dan hoeft de trekhaak deze niet te dragen.


Geschikte en minder geschikte e-bike voor de bergen

We noemden hem al. Een de elektrische mountainbike is de beste elektrische fiets voor in de bergen. En als je met een gewone elektrische fiets in de heuvels of bergen wilt rijden, dan is een e-bike met midden motor een betere elektrische fiets voor in de bergen dan je Hollandse elektrische fiets met voorwielmotor of achterwielmotor. 

Elektrische fietsen met een voorwielmotor gaan veel moeilijker bergop dan een e-bike met middenmotor of achtermotor. Ook in de heuvels merk je dit verschil goed.

Zie ook:


Onderwerp:
Hier kijken we naar de beste elektrische fiets voor in de bergen / beste e-bike voor in de bergen en in de heuvels. 
-->