Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Wat is riemaandrijving (beltdrive) bij een fiets?

Wat is riemaandrijving (beltdrive) bij een fiets?


Het is de verwachting dat de traditionele fietsketting zijn langste tijd gehad heeft. De fietsketting maakt namelijk plaats voor riemaandrijving. De voordelen van riemaandrijving (beltdrive) zijn groot.Voordelen riemaandrijving

Laten we die voordelen eerst eens op een rijtje zetten

  • Een riemaandrijving hoeft niet gesmeerd te worden. Dus geen vlekken op je broek en geen vieze handen als je onderhoud pleegt.
  • Onderhoud aan de riem is al helemaal niet nodig. Geen olie, en spannen is ook niet nodig.
  • Schoonmaken kun je ook nauwelijks onderhoud noemen, Je spuit de riem zo schoon.
  • Een fietsketting gaat lang mee. Maar een riemaandrijving nog eens vier keer langer. De kans dat je een riemaandrijving ooit moet vervangen is dus minimaal.
  • Een riemaandrijving heeft veel minder weerstand dan een fietsketting. Je fiets dus makkelijker en daardoor ook sneller. Het trappen gaat met een beltdrive veel soepeler. 
  • Als het goed is maakt je fietsketting geen geluid, maar als je fiets wat ouder wordt veranderd dat we. De riemaandrijving van de fiets blijft echter altijd muisstil. 
  • Je fiets wordt er ook lichter van. Geen kilo's, maar een belt drive is toch meer dan 3 keer zo licht als een fietsketting.

Nadelen riemaandrijving

Nadelen heeft riemaandrijving eigenlijk niet. Tot nu toe was het altijd alleen duurder, maar dat is nu ook niet meer het geval.


Welke fietsen met riemaandrijving zijn er?

Fietsen met riemaandrijving zijn nog redelijk zeldzaam, maar de meeste grote merken bieden inmiddels wel beltdrive fietsen. Onder andere Gazelle, Batavus, Union, Cortina, Cube, Ghost, Koga en Sensa bieden in Nederland fietsen met riemaandrijving aan. En alle soorten fietsen kun je nu met riemaandrijving kopen. Stadsfietsen en toerfietsen, maar ook elektrische fietsen, mountainbikes en racefietsen.

>>>TIP:  Kijk hier voor goede fietsen met riemaandrijving

Foto: Union Lite met wielaandrijving

-->