Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Tips voor het voorkomen van fietsendiefstal

Tips voor het voorkomen van fietsendiefstal


Wie heeft het niet ooit eens meegemaakt? Kom je na een middagje shoppen in de stad terug bij je fiets, fiets weg! Of je hebt hem ’s morgens op het station gezet en na een lange werkdag blijkt hij gestolen. In het meest gunstige geval ligt je fietsslot nog op de plaats delict, opengebroken. In deze blog geven we je tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen.


Overigens worden de meeste fietsen juist niet vanaf een station of in het stadscentrum gestolen, maar juist in woonwijken en thuis. Bovendien worden de meeste fietsen op klaarlichte dag gestolen en zijn het juist geen junks, maar professionele fietsendieven en gelegenheidsdieven die er met je stalen ros vandoor gaan. Je kunt diefstal van je fiets natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar door de onderstaande tips op te volgen, heb je in elk geval je best gedaan.

Zet je fiets altijd in een bewaakte fietsenstalling

Niet alleen rond stations, maar ook op steeds meer plaatsen in steden zie je bewaakte fietsenstallingen. Daar kun je voor een klein bedrag je fiets veilig neerzetten terwijl je met de trein naar je werk reist of een middag gaat shoppen in de stad. Bij stationsfietsenstallingen kun je meestal abonnementen afsluiten voor als je elke dag met je fiets naar het station gaat. Dat is nog goedkoper dan elke keer een los kaartje kopen. Het kost wat, maar dan weet je ook zeker dat je na een lange werkdag weer op je fiets naar huis kunt.

Laat je nieuwe fiets graveren of chippen en registreer hem

De politie houdt regelmatig acties om je postcode en huisnummer in je fiets te laten graveren of om je fiets te laten chippen. Bij veel grotere fietsenzaken kun je dit ook laten doen. Dat geeft niet altijd de garantie dat je je gestolen fiets ook terugkrijgt, maar de kans wordt wel groter. De postcode wordt vaak bedekt met een opvallende kunststof ring of een sticker, zodat een dief direct ziet dat de fiets is gegraveerd. Daarnaast loont het ook om je fiets na aankoop te registreren op stopheling.nl. Op deze website van de politie kun je spullen van waarde registeren, zodat de kans dat dit terugkomt groter is. Je registreert je fiets met een foto en het framenummer en klaar ben je. Registratie van je fiets op stopheling.nl is gratis.

Zet je fiets altijd dubbel op slot

Of je je fiets nou in een bewaakte fietsenstalling, bij je thuis of ergens in de stad neerzet, zet hem altijd op slot. Doe dat niet met alleen een ringslot, maar ook met een extra slot waarmee je je fiets aan een hekje of lantaarnpaal kunt vastzetten. En: goedkoop is vaak duurkoop. De beste fietssloten zijn sloten met het onafhankelijk ART Keurmerk. AXA is al jarenlang een bekende naam op het gebied van fietssloten. Van dit merk kun je allerlei soorten fietssloten krijgen, zoals ringsloten, kabelsloten en insteekkabels. Verzekeraars stellen vaak ook eisen aan goede fietssloten, wil je je gestolen fiets vergoed krijgen.

Zie ook: Meer tips tegen diefstal fiets

-->