Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , » Fietszitjes. Informatie over kinderzitjes op de fiets

Fietszitjes. Informatie over kinderzitjes op de fiets


Vanaf een leeftijd van zes à negen maanden kan een klein kind mee op de fiets in een fietszitje. Het is echter wel zaak dat daarbij gekozen wordt voor een veilig kinderzitje. Daarom hier wat tips voor het kopen en gebruik van een fietszitje.


Je hebt verschillende soorten fietszitjes: Kinderzitjes voor op het stuur en kinderzitjes die op de bagagedrager geplaatst worden. De fietszitjes voor op het stuur zijn alleen geschikt voor de kleinste kinderen. Grotere kinderen zijn te zwaar en maken het sturen lastig.

Een derde vorm van een kinderzitje op de fiets is het zadeltje op de stang. Dit fietsstoeltje is echter minder gangbaar.

Goedkoop een goed fietszitje kopen

Kinderzitjes zijn voordelig online te koop. Kijk bij het overzicht van Aanbiedingen van beste aanbieders kinderzitjes voor het aanbod van de beste aanbieders van fietszitjes.Vooral het merk Bobike is erg populair. Bobike levert veilige goede kinderzitjes tegen een goede prijs. De fietszitjes op de foto's op deze pagina zijn van Bobike.


Tips kinderzitje voor

Hou in de gaten of de voetjes niet tussen de spaken kunnen komen. Doe dit regelmatig, want het kindje groeit en zijn benen groeien mee. Plaats indien nodig spaakafscherming.

De rugleuning van het fietszitje moet stevig zijn en minimaal 16 centimeter hoog. Zijwaarts worden leuningen van minimaal 10 centimeter hoog geadviseerd voor voldoende steun.

Zorg ervoor dat de remkabels en versnellingskabels  niet in de knoop komen met het kinderzitje.

Om het kindje goed in het kinderzitje vast te zetten is een 3 of 4 puntsgordel aanwezig zijn. Meestal is dit in de vorm van een harnasgordel over de schouder.

Het kinderzitje wordt op de stuurpen of balhoofdbuis vastgezet. let op, kinderzitjes die je op het stuur zelf vast ziet zijn niet geschikt voor aluminium sturen.Tips kinderzitje achter

Ook achter moeten de voetjes goed afgeschermd worden van de spaken. Een jasbeschermer voldoet lang niet altijd en ook op voetriempjes kun je niet vertrouwen. Er zijn speciale hardplastic schermen te koop om een kind in een achterzitje te beschermen.

Voor extra bescherming zijn er ook zadelveerbeschermers die voorkomen dat het kindje met zijn vingers bekneld komt te zitten in het zadel.

Volgens de Europese NEN-EN 14344 norm moet een fietszitje achter minimaal 38,5 centimeter hoog zijn. moeten de zijleuningen minimaal 10 cem hoog zijn en moet er een 3 of 4 punts harnasgordel op het kinderzitje aanwezig zijn.

Te ver naar achter gemonteerde fietszitjes kunnen kantelen. Als een zitje op de bagagedrager wordt gemonteerd moet er ook een connectie zijn met het frame voor voldoende stevigheid.


Tips gebruik fietszitjes

Nog wat tips voor het gebruik van de kinderzitjes.
  • Zet nooit je fiets op de standaard met het kind er nog in.
  • Laad eerst boodschappen op de fiets, en dan pas het kindje
  • Remmen en optrekken gaat trager met een fietszitje en sturen kan minder scherp (vooral met een voorzitje).
  • Een fietshelm is niet verplicht maar wel heel veilig. Kleine kinderen vangen een klap nog niet met hun armen op.
Kijk bij de bovenaan genoemde beste winkels om een goed kinderzitje tegen een lage prijs te kopen

Zie ook: Meer tips fietsstoeltjes


Onderwerpen:
Fietsstoeltjes fiets, fietszitjes achter, voor, Bobike kinderzitjes fiets, voorop, achterop, tips fietszitjes goedkoop kopen, beste kinderzitje fiets.
-->