Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , » Welk fietszitje voor welke leeftijd?

Welk fietszitje voor welke leeftijd?


Welk fietszitje gebruik je voor welke leeftijd? Dat is een vraag die veel gesteld wordt. Het is echter niet de leeftijd die bepalend is voor een voorzitje of achterzitje, maar het gewicht.

Tip: Kijk voor goede fietszitjes (voorzitjes en achterzitjes) bij de beste winkels om een fietszitje te kopen van de consumentensite Beste Kopen.

Fietszitje voorop

Zodra een kindje zelfstandig kan zitten kan hij of zij in een fietszitje mee op de fiets. Meestal is dat na ruim zes maanden. De kleinste kinderen zet je niet a
chterop de fiets. Deze neem je mee in een fietszitje aan de stuurpen. Deze fietszitjes voor voorop zijn geschikt voor kinderen tot 15 kilo.Een fietszitje voorop heeft als groot voordeel dat je een goed contact hebt met het kindje in het zitje. Maar zo'n zitje gaat natuurlijk wel ten koste van de opstapruimte en neemt plek in het stuur in. Daarom bestaan er zogenaamde mammafietsen. Deze hebben een breder stuur en meer ruimte om op de fiets te stappen.

Fietszitje achterop

Als kinderen zwaarder worden is het lastiger om ze in een fietszitje voorop mee te nemen. Het sturen wordt dan zwaar en de kinderen zelf worden te groot en zwaar om in een fietszitje voorop te wurmen. Kinderen van meer dan 15 kilo verdwijnen dan ook naar achteren. Dat is minder gezellig, en het kind ziet minder van de omgeving (en meer van de rug van pappa of mamma) maar wel veiliger, het fiets lichter en het kindje kan veel makkelijker opstappen.


Een andere reden voor de verhuizing naar een achterzitje kan een jonger broertje of zusje zijn dat het achterzitje nodig heeft.

Voor achterop zijn er ook kinderzitjes waarin twee kinderen plaats kunnen nemen.

Fietszitjes worden gemaakt door een beperkt aantal fabrikanten. Fietszitjes (zowel voorzitjes als achterzitjes) worden gemaakt door GMG Yepp, Bobike en Polisport.

Tips fietszitjes

  • Een zwart fietszitje kan erg warm worden in de zon. Daarom is een kleurtje beter.
  • Zit een kindje in het voorzitje aan de kabels of bel? Geef hem of haar dan een speelgoedstuurtje. Er zijn speciale stuurtjes voor in een voorzitje.
  • Last van trillen? Pomp je banden niet te hard op en plaats een kussen in het zitje.
Zie ook: Meer fietszitje tips
Foto's: Alle foto's laten Yepp fietszitjes zien


Onderwerp:
Je hebt fietszitjes voorop en fietszitjes achterop. Maar vanaf welke leeftijd of gewicht verwissel je het fietszitje voorop voor een fietszitje achterop. Hier tips en informatie over deze fietsstoeltjes / kinderzitjes voor op de fiets.
-->