Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , , » Fietsfabrikant Minerva failliet

Fietsfabrikant Minerva failliet

De Belgische fietsfabrikant Minerva heeft zijn eigen faillissement aangevraagd. Tegenvallende verkopen in combinatie met de hoge kosten van een nieuw bedrijfspand twee jaar terug deden Minerva de das om.


In 2013 investeerde Minerva met veel vertrouwen in de toekomst in een duur nieuw bedrijfspand. Hiermee zou het merk aan een groeiende vraag aan Minerva fietsen kunnen voldoen. Na de opening werd het bedrijf echter keer op keer met tegenvallers geconfronteerd.

Het koude voorjaar van 2013 zorgde al meteen voor een daling in de verkopen en in 2014 kwam de nieuwe collectie door problemen met de lakleverancier maanden te laat op de markt. Door alle tegenslag had Minerva gedurende een lange periode meer kosten dan inkomsten.

Minerva maakte onder eigen naam stadsfietsen en toerfietsen en onder de naam Scoppio werden racefietsen gemaakt. Tot november 2014 waren ze de distributeur in België van de E-Move elektrische fietsen en tevens distributeerde ze in België en Nederland de Etixx sportvoeding. Omega Pharma, het moederbedrijf van Etixx, neemt nu zelf de distributie op zich.

Belgische fietsfabrikant en autofabrikant sinds 1897

Minerva is een oud Belgische bedrijf. Al in 1897 werd Minerva in Antwerpen opgericht door de Nederlander Sylvain de Jong die daar al twee jaar eerder met zijn twee broers en drie lokale fietshandelaren het fietsenmerk Mercury had opgezet. Minerva maakte al snel 200 fietsen per week, wat veel was voor die tijd. In 1911 was Minerva zelfs de grootste fabriek van België met 1600 personeelsleden.Later zou Minerva naast fietsen ook brommers, motoren en zelfs auto's maken. Met veel succes want in de jaren 30 had Minerva een soortgelijke reputatie als Rolls Royce.

Geen doorstart, misschien wel een overname van Minerva

In Nederland rijden maar weinig Minerva fietsen rond, het Belgische fietsmerk had hier geen dealers. De Scoppio racefietsen werden wel in Nederland door zo'n 40 winkels verkocht. Het bestellen en leveren van deze fietsen is nu niet meer mogelijk en ook de garantie is vervallen.

Een doorstart van Minerva komt er niet meer, maar misschien is er een bedrijf die het hele bedrijf of één van de merken wil overnemen. Hiervoor is mede de hoop op Nederland gevestigd. Een Nederlandse fabrikant of groothandel in fietsen zou zo een voet aan de grond kunnen krijgen in België waar Minerva fietsen bekend en populair zijn.

Diverse geïnteresseerden hebben zich al bij de curator gemeld.
-->