Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Test stadsfietsen Telegraaf en Fietsersbond

Test stadsfietsen Telegraaf en Fietsersbond

De meeste fietsen die verkocht worden zijn een stadsfiets. Soms zijn dit heel basic fietsen, maar soms ook luxe comfortabele rijwielen. Wat maakt een fiets een goede stadsfiets?


De Telegraaf heeft in samenwerking met de Fietsersbond de stadsfietsen getest. Onder andere de stadsfietsen van Gazelle, Sparta, Batavus, Bikkel, Kalkhoff en Puch werden beoordeeld op hun eigenschappen. Lees hier de resultaten.

Er werden 7 fietsen met een prijs tot 899 euro getest. De types en de rapportcijfers  vind je onderaan dit artikel.

Wat is belangrijk voor een stadsfiets?

Wat maakt een fiets een goede stadsfiets. Het rijgedrag is heel belangrijk. Het fietsen in de stad vraagt andere eigenschappen dan lange fietstochten rechtuit. Een stadsfiets moet ....

En natuurlijk moet je met een stadsfiets goed boodschappen kunnen doen. Hij moet geschikt zijn om de nodige bagage te dragen en je moet hem goed in een stalling kunnen plaatsen, ook wanneer de fiets beladen is. Kortom, een stadsfiets moet sterk zijn. Bestand tegen stoepranden en tramrails, wendbaar in de bochten en goed kunnen remmen.

Kalhoff stadsfiets

Het rijgedrag en rijcomfort van de Duitse Kalkhoff fiets werd door het testteam niet zo gewaardeerd. Het frame is te lang waardoor de afstand tussen stuur en zadel te groot wordt. Hierdoor is de zithouding minder fijn en kan de fiets instabiel worden als er bagage of een kinderzitje wordt meegenomen. Een slechte eigenschap voor een stadsfiets. Ook was men niet te spreken over de voorlamp. Deze kan met zijn streepjespatroon tegenliggers verblinden. De Kalkhoff scoort met een 6,3 het laagst van de 7 getestte stadsfietsen.

Sparta stadfiets

De Sparta is zwaar (3 kilo zwaarder dan de vergelijkbare Batavus!) en de voorlamp geeft vooral dichtbij veel licht in plaats van verder weg. Hierdoor wordt het zicht juist belemmerd in plaats van verbeterd. De mooi weggewerkte achterlamp voldoet wel prima.

Bikkel stadsfiets

De Bikkel stadsfiets vond de jury slap aanvoelen. Sterk punt was hier echter de Shimano Nexus-8 versnellingen. Deze schakelt soepeler dan de Nexus-7 die meer wrijving geeft. Ook Pegasus en Puch gebruiken deze versnellingen op hun stadsfietsen. Ook vermeldenswaardig is de bel die is weggewerkt in de remgreep. Dat is mooier en minder kwetsbaar. Ook bij de Puch en de Batavus stadfietsen is de bel zo weggewerkt.

Puch stadsfiets

De Puch scoort minder op verlichting. Opmerkelijk is dat Puch voor een dynamolamp gebruikt en achter een batterijlamp. De andere merken kiezen tegenwoordig voor of twee dynamolampen of twee batterijlampen.

Gazelle stadsfiets

Ook op de Gazelle is kritiek. De houding lijkt door het rechte stuur meer op dat bij een mountainbike dan bij een stadsfiets. Wel is het testteam tevreden over de goede wegligging en her lichte gewicht (terwijl het frame van staal is). De Brooks-handvatten van deze stadsfiets  (die we ook zien bij de Kalkhoff) zijn een misser. Hier lijkt meer gelet op het uiterlijk dan het comfort. De handvatten van het merk Brooks zijn smal, beschikken over een rand die onaangenaam aanvoelt bij koud weer en zijn voorzien van een lint dat vuil wordt. Wel positief is men over de fietsbel die is voorzien van een klankschaal met hamer die minder storingsgevoelig is en beter belt dan een klassieke fietsbel.

Batavus stadsfiets

Het is echter de Batavus stadsfiets die het testteam het meest kan bekoren. Deze stadsfiets is met 17,6 kilo opvallend licht en ook nhet design van deze stadsfiets roept lovende reacties op. Met de details is het dik in orde. Volgens de jury klopt de som van alle onderdelen. Toch is men minder te spreken over de lichtopbrengst van de voorverlichting, al heeft deze wel weer als voordeel dat de fietslamp ook aan de zijkant verlicht. De achterlamp is weggewerkt onder de bagagedrager. Dat is niet alleen mooier maar ook minder kwetsbaar.

Ook is het testteam te spreken over de ergonomische handvatten van de Batavus stadsfiets. Deze vinden we ook bij de stadsfietsen van Sparta, Bikkel en Puch.

Geteste modellen (met rapportcijfer):


  1. Batavus Dinsdag Basic  (7,9)
  2. Bikkel Lima  (7,5)
  3. Gazelle Van Stael (7,3)
  4. Pegasus Fano (7,1)
  5. Sparta Sign Color (7,0)
  6. Puch Brilliant (6,8)
  7. Kalkhoff City Classic (6,3)
-->