Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , , » Helm dragen straks verplicht op een snelle e-bike

Helm dragen straks verplicht op een snelle e-bike


Binnenkort zullen rijders van een speed-ebike een helm moeten dragen. Wat houdt deze wet in en wat is een speed e-bike?

Een speed e-bike wordt ook wel high-speed e-bike of speedpedelec genoemd. Het is een elektrische fiets die trapondersteuning tot 45 kilometer per uur biedt. Bij een normale elektrische fiets / e-bike is dat maar 25 km/u.

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu (I&M) heeft besloten dat de speed e-bike volgens de EU regelgeving geen fiets of snorfiets maar een bromfiets is. Dit betekent dus dat een helm op een speed e-bike verplicht is, dat er een bromfietsrijbewijs nodig is en dat de speed e-bike binnen de bebouwde kom op de rijbaan thuishoort en niet op het fietspad. Ook zullen de speedpedelecs een geel plaatje krijgen. Tot nu toe werd een speed e-bike als een snorfiets gezien.

Sparta E-Speed Nuvinci


De fietshandel is teleurgesteld. Afgelopen jaar was de verkoop van speed e-bikes verzesvoudigd, maar de snelle elektrische fietsen zullen nu voor veel minder consumenten interessant zijn. Wel hoopt men dat veel automobilisten de overstap zullen maken naar een speed e-bike omdat het een redelijk snel vervoermiddel is waarmee je behoorlijke afstanden kut overbruggen.

De nieuwe regels gaan waarschijnlijk per 2017 in.
-->