Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Wat is een goede moederfiets / goede vaderfiets?

Wat is een goede moederfiets / goede vaderfiets?

Hier kijken we naar de eigenschappen van een goede moederfiets (vaderfiets, familiefiets) en hebben we aanbiedingen van goede moederfietsen bij de beste online fietsenwinkels.


Een moederfiets (ook wel mammafiets, vaderfiets of pappafiets genoemd) is een damesfiets die optimaal is om kinderen en boodschappen te vervoeren. Een goede moederfiets is bijvoorbeeld veel beter berekend op het gebruik van een kinderzitje dan een gewone damesfiets of stadsfiets.

Wij kijken hier naar de voorwaarden waaraan een goede moederfiets moet voldoen. We geven tips en informatie over de moederfiets en wijzen je de weg naar aanbiedingen van goede moederfietsen bij goedkope online aanbieders van fietsen.

Aanbiedingen goede moederfietsen

Om met het laatste te beginnen. Bij de aanbiedingen van moederfietsen vind je het aanbod aan mammafietsen van de beste online fietsenwinkels. 

Je kunt daar zien wat er allemaal aan goede moederfietsen te koop is en wat deze mammafietsen kosten. Je vind er moederfietsen voor prijzen vanaf zo'n 300 euro.

Ook voor pappa, opa, oma en de oppas
Een moederfiets mag dan moederfiets heten, in een tijd dat vader ook vaak met kinderen rondfietst mag zo'n fiets ook wel vaderfiets op pappafiets genoemd worden. Deze op zich universele fiets wordt daarom tegenwoordig ook wel familybike of familiefiets genoemd. 

Een moederfiets is vaak ook een goede seniorenfiets
Ook voor een oma, opa of oppas is een moederfiets / vaderfiets / familiefiets een interessant soort fiets. Zoń mammafiets is immers een gewone stadsfiets, maar dan met extra stevigheid, extra ruimte en extra veiligheid (zie hieronder). En vaak ook met een lage instap. 

Allemaal goede eigenschappen die voor iedereen handig zijn. Vooral ook voor senioren. Een goede moederfiets is daarom meestal ook een goede seniorenfiets. En daarvoor hoeft de senior helemaal geen opa of oma te zijn.

Informatie moederfiets

Niet iedere damesfiets is goed geschikt om opgetuigd te worden met kinderzitjes, fietstassen en al het andere wat moeders op de fiets nodig hebben. Maar welke fiets is voor mamma goed geschikt?

Als je een moederfiets koopt weet je zeker dat je een fiets te pakken hebt die geschikt is voor het vervoer van kinderen. Dat maakt de speurtocht naar een geschikte fiets voor moeder een stuk makkelijker.

Maar wat is een moederfiets? Hieronder hebben we een lijstje van kenmerken opgesteld waaraan een goede moederfiets moet voldoen:

Afstand tussen stuur en zadel:
Dit is een belangrijk kenmerk van moederfietsen. De ruimte tussen het zadel en het stuur is breder dan gebruikelijk zodat je makkelijker een voorzitje kunt monteren en het kindje meer ruimte heeft. En moeder komt niet klem te zitten tussen zadel en stoeltje als ze moet afstappen.

Lage instap:
Ook heel belangrijk. Bij een lage instap kun je veel makkelijker op en afstappen. Een lage instap wordt niet alleen door moeders gewaardeerd maar bijvoorbeeld ook door ouderen. Dit geldt overigens voor meer kenmerken van een moederfiets.

Stuurslot: Door een stuurslot kan het stuur niet meer bewegen en kun je kinderen veel veilig in een voorzitje of achterzitje zetten.

Sterk stuur:
Het stuur van de mammafiets met ook heel sterk zijn, Hier moet immers een kinderzitje (plus een bewegend kind) op bevestigd en mee vervoerd kunnen worden.

Middenbok / dubbele fietsstandaard: De middenbok is een standaard die midden onder de fiets staat. Bij het uitklappen til je de fiets als het ware over de standaard. Met een middenbok staat de fiets veel steviger dan bij een normale zijstandaard. Ook dit maakt het in en uit een fietsstoeltje tillen van ene kind veel veiliger.

De dubbele standaard of blokstandaard is overigens niet bedoelt om het kind op de fiets te laten zitten terwijl deze op de standaard staat, dat blijft te gevaarlijk!

Sterke en langere bagagedrager: Bij een goede moederfiets is de bagagedrager wat langer zodat er meer ruimte is voor een achterdrager. Ook het kind heeft zo meer ruimte als hij of zij achterop de fiets zit. Natuurlijk moet dit ook een sterke bagagedrager zijn en niet een kwetsbare bagagedrager zoals je bij andere fietsen vaak aantreft.

Extra sterk frame:
Het frame van een goede moederfiets is ook steviger en stijver dan bij de gemiddelde andere fiets omdat deze meer gewicht moet dragen. Er wordt daarbij uitgegaan van twee of zelfs drie kinderen op een fiets.

Versnellingen: Versnellingen hoeven niet perse op een moederfiets, maar als je zwaar beladen bent is het wel fijn als je op of af kunt schakelen bij wind of heuveltjes.

Dikkere banden:
De banden van een goede moederfiets zijn vaak wat breder omdat dat meer grip op de weg geeft. Wel zo veilig als moeder (of vader, opa of oma) op een fiets rijdt die zwaar beladen is met kinderen, boodschappen en / of andere bagage.

Voor iedereen een veilige en goede fiets

We schreven het al. Veel van de kenmerken van een moederfiets zijn ook voor niet-moeders plezierig. De eigenschappen van een moederfiets geeft de fiets  meer stabiliteit, meer veiligheid en meer ruimte voor boodschappen. 

Goede moederfietsen worden daarom niet alleen door mamma's gebruikt en het gebruik van een mammafiets is nog steeds fijn in het gebruik als de kinderen groter worden.

Bij de bovenaan genoemde aanbiedingen van moederfietsen vind je alle goede moederfietsen tegen een lage prijs.


Onderwerp:
Wat is een goede moederfiets? Hierboven kijken we naar de eigenschappen die een fiets moet hebben om een goede moederfiets / goede vaderfiets / goede familiefiets genoemd te worden. Ook vind je er interessante aanbiedingen van goede moederfietsen / goede vaderfietsen / goede familiefietsen.
-->