Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Elektrische fietsen: Middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor?

Elektrische fietsen: Middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor?

Bij elektrische fietsen kan de motor ingebouwd zijn in het voorwiel (de voorwielmotor), in het achterwiel (de achterwielmotor) of in het frame (de middenmotor). Elk systeem heeft zijn eigen voordelen en nadelen.


De plaats van de elektrische motor bij een fiets is van belang bij het comfort, maar ook de kracht van de motor speelt een rol.

Motor in het achterwiel

Een motor in het achterwiel lijkt een duwtje in de rug te geven. Dat fiets heel plezierig het duwtje voelt als heel natuurlijk. Bovendien is het goed voor de stabiliteit dat je gewicht op de motor rust. Elektrische fietsen met de motor in het achterwiel kunnen een krachtige motor hebben.

Motor in het voorwiel

Een motor in het voorwiel van een elekrische fiets lijkt de fietser voort te trekken. Het gewicht van de motor in het vorodeel is erg gunstig voor de balans van de fiets. Maar om te voorkomen dat de fiets doorslipt kan de motor niet al te krachtig zijn. Een elektrische fiets met motor in het voorwiel is dan ook niet aan te raden in Zuid-Limburg of in ander heuvelachtig gebied.

Voorwielmotoren hebben echter ook veel voordelen. Ze zijn stiller, bieden de mogelijkheid tot vrijeloop en ze zijn makkelijker te onderhouden. Ook zijn ze qua prijs vaak heel interesant.

Elektrische fietsen met middenmotor

Bij deze elektrische fietsen zit de motor meestal helemaal in het midden van het fietsframe. Een middenmotor bij een elektrische fiets geeft een heel natuurlijk aanvoelende ondersteuning. Daarnaast voelt de fiets door het lage zwaartepunt erg stabiel aan. Een krachtige motor is bij een elektrische fiets met middenmotor heel goed mogelijk

Door de hoge populariteit van de Bosch fietsmotoren bij de fietsfabrikanten komen er steeds meer fietsen met middenmotor op de markt, maar het leeuwendeel van de Nederlandse elektrische fietsen maakt nog steeds gebruik van een voorwielmotor. Voor het fietsen in Nederlandse omstandigheden (plat!) is een elektrische fiets met voorwielmotor meestal de beste keuze. Bij de fietsen van de Nederlandse merken (bijv. Sparta, Gazelle, Batavus) komt dan ook vooral de voorwielmotor voor, terwijl buitenlandse elektrische fietsen vaak een middenmotor hebben.

Kijk naar het aanbod van elektrische fietsen bij de beste online fietswinkels in Nederland.
-->