Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , » Fietszadels. Tips en informatie.

Fietszadels. Tips en informatie.

Het fietszadel is één van de belangrijkste onderdelen van een fiets. Het fietszadel bepaalt immers voor een groot deel het rijcomfort van een fiets.


Soms is het daarom verstandig een ander, beter, zadel op een fiets te zetten. Gelukkig zijn er vele fietszadels in alle soorten en maten.

Kijk bij de beste winkels voor fietsonderdelen wat er allemaal aan fietszadels te koop is en wat ze kosten.

Klachten door een verkeerd fietszadel

Zadelpijn is de meest bekende klacht die veroorzaakt wordt door het fietszadel, maar er zijn meer lichamelijke klachten die kunnen ontstaan als het zadel van de fiets niet goed is. Vaal zal je die klachten niet snel aan het fietszadel toeschrijven, maar klachten aan de pols, rug of knie door het fietsen kunnen toch echt door het zadel veroorzaakt worden.

Vele mensen hebben de neiging om voor een zo'n zacht mogelijk zadel te kiezen om zadelpijn te voorkomen, maar zacht is niet altijd beter. Vergelijk een zacht fietszadel met een te zachte bank. Na enige tijd weet je niet meer hoe je moet zitten. Dat is bij een fietszadel net zo.

Vrouwenzadels

Er zijn speciale vrouwenzadels op de markt. Deze vrouwenzadels zijn iets breder dan een standaardzadel omdat vrouwen gemiddeld een breder bekken hebben. Vrouwenzadels zijn ook zo'n 2 centimeter korter.

Om de gevoelige damesdelen te ontlasten hebben sommige vrouwenzadels een gleuf. Ook zie je soms een inkeping aan de achterkant van het fietszadel. Dit is om het stuitje te ontlasten.

Beste fietszadels, de merken

Selle Italia is het meest bekende en meest geprezen merk als het op fietszadels voor race- en sportfietsen aankomt. Je kunt Selle Italia gerust de nummer 1 in fietszadels voor racefietsen noemen. Een ander merk dat populair is in Nederland en België is Selle Royal. Dit is wereldwijd de marktleider in fietszadels.
-->