Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Goede fietsverlichting: De regels en boetes

Goede fietsverlichting: De regels en boetes

Goede fietsverlichting is vanzelfsprekend. Goede fietsverlichting zorgt er niet alleen voor dat jij in het donker kunt zien waar je fietst, maar fietsverlichting zorgt er ook voor dat jij gezien wordt. Zodat je veilig thuiskomt.


Maar goede fietsverlichting is alleen veilig als deze voldoet aan de eisen die de overheid daaraan stelt. Maar wat zijn precies de regels om veilig en boete-vrij door het donker te fietsen?

De kleur van fietsverlichting
Volgens de regels van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat moet fietsverlichting aan de voorkant wit of geel licht geven en moet het achterlicht rood zijn. Deze lampen moeten recht naar voren en recht naar achteren schijnen.

Knipperende fietsverlichting
Ondanks de populariteit van knipperende fietsverlichting, en de mate waarin deze opvalt, is knippende verlichting op de fiets niet toegestaan.


Losse fietsverlichting
Fietsverlichting hoeft niet persé op de fiets te zijn aangebracht. Je mag deze ook op de kleding of tas dragen, maar de regels hiervoor zijn streng. Je mag deze fietsverlichting alleen op je bovenlichaam dragen, en niet op je armen, benen of hoofd.

Ook moet de losse fietsverlichting vrij kunnen schijnen. Er mag niets overheen of voor hangen. Ook mogen ze niet al te veel bewegen en evenals gewone fietsverlichting moeten losse fietslampen recht naar voren of recht naar achter schijnen. Ook de kleur van de verlichting is gelijk aan die van op de fiets. Geel of wit voor en rood achter.

Reflectoren
Dat de rode reflector achter op de fiets verplicht is mag bekend zijn. Maar ook de gele reflectorplaatjes op de trappers zijn verplicht evenals witte of gele reflectie op de banden.

Kosten van boetes voor rijden zonder licht
Een boete voor rijden zonder verlichting bedraagt 35 euro. Rijden zonder reflector achterop, op de trappers of op de banden kost 20 euro.

Goede maar goedkope fietsverlichting
Kijk voor goede fietsverlichting die aan de regels van de overheid voldoet bij de aanbiedingen van fietsverlichting.
-->