Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , » Uitleg: Actieradius elektrische fiets

Uitleg: Actieradius elektrische fiets

De afstand die je met een elektrische fiets met trapondersteuning kunt afleggen zonder dat je de accu opnieuw hoeft op te laden wordt actieradius genoemd. De actieradius is lastig te bepalen omdat het van veel factoren afhankelijk is.

Foto: Sparta

Factoren die de actieradius beïnvloeden
Als een elektrische fiets een actieradius heeft van 80 kilometer kun je er ongeveer 80 kilometer elektrisch mee rijden, maar let op. Dit is een gemiddelde. De totale afstand die je met één acculading kunt afleggen is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder staan een aantal zaken die van belang zijn bij de actieradius van een elektrische fiets.
  • Het gewicht van de elektrische fiets, de berijder, de bagage, de accu en alles wat nog meer op de fiets meegenomen wordt.
  • Het gekozen niveau van trapondersteuning (meer ondersteuning gebruikt meer stroom)
  • De windkracht en de windrichting.
  • De bandenspanning.
  • De gebruikte versnellingen.
  • De gevolgde route (hellingen, zand).
  • De snelheid waarmee gereden wordt
  • De staat van de accu (actieradius kan achteruitgaan)
  • Het gebruikte rijprogramma
Kortom, er zijn zoveel factoren die de actieradius beïnvloeden dat de werkelijk af te leggen afstand per keer sterk kan verschillen. De door de fabrikant opgegeven actieradius is een indicatie. Vergelijk het met het benzineverbruik van een auto.

Hoe ver kan ik nog elektrisch fietsen?
Gelukkig beschikt een elektrische fiets over een schermpje waarop je kunt aflezen hoeveel stroom er nog in de accu zit en hoeveel kilometers je daarmee (naar schatting) nog kunt afleggen. U staat dus nooit zomaar ineens zonder stroom.

Welke elektrische fiets heeft het verste bereik?
Doordat de door de fabrikant opgegeven actieradius een indicatie is, is het lastig de actieradius van twee fietsen te vergelijken. De capaciteit (in ampère-uur) is niet heilig aangezien de mate van ontlading per fiets kan verschillen. Het aantal wattuur geeft daarom een betere indicatie. Hierin is zowel de capaciteit als de snelheid van ontladen meegenomen. Hoe hoger het aantal wattuur, hoe groter de actieradius van de elektrische fiets.

Actieradius elektrische fiets verhogen
Om de actieradius van een elektrische fiets te verhogen kun je bij sommige merken een extra accu aanschaffen. Sparta levert bijvoorbeeld voor de ION elektrische fietsen een range-extender. Dit is een los batterijpakket dat u aan de bagagedrager kunt bevestigen. Hiermee kunt u de actieradius bijna verdubbelen. Een voordeel van dit systeem is dat u de range-extender kunt thuislaten als u een korte tocht gaat maken waarbij u niet boven de actieradius van de fietsaccu uitkomt.

Nieuwe accu elektrische fiets aanschaffen
Wordt de fietsaccu echt te slecht? Dan zal je een vervangende accu moeten aanschaffen om de fiets elektrisch te kunnen blijven gebruiken. Kijk bij een losse fietsaccu kopen voor meer informatie.
-->