Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Diefstal Preventie Chip (DCP)

Diefstal Preventie Chip (DCP)

Bij de specificaties van een fiets zie je soms staan dat deze is voorzien van een anti-diefstal chip oftewel een oftewel een Diefstal Preventie Chip (DCP). Wat houdt dit in?

De Diefstal Preventie Chip is in 2000 door Batavus ingevoerd. Tegenwoordig zijn duurdere fietsen van andere merken echter ook vaal voorzien van zo'n anti-diefstal chip.

Deze chip, is onzichtbaar verstopt in het frame of in het fietsslot. Maar altijd binnen 30 centimeter van de zadelpen. De chip bevat een nummer. Door een scanner bij de zadelpen te houden kan de politie of een fietshandelaar dit nummer uitlezen.

Als je fiets, met anti-diefstal chip, is gestolen wordt het nummer in het fietsdiefstalregister bijgeschreven. De politie of de fietshandelaar die het nummer heeft uigelezen kan dat hier checken, en weet dat de fiets is getolen en wie de rechtmatige eigenaar is.

De anti-diefstal chip is dus weinig anders dan een digitale variant op het framenummer. Het is voor fietsendieven echter een stuk lastiger om het nummer van de fiets te verwijderen.

Wie een fiets met een Diefstal Preventie Chip heeft kan vaak enkele tientjes korting krijgen op een fietsverzekering.

Zie ook:
-->