Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » , » Gratis fietsroute: De Markizaatroute (Roosendaal, 36 km)

Gratis fietsroute: De Markizaatroute (Roosendaal, 36 km)

De Markizaatroute is een fietsroute van 36 kilometer in de omgeving tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Het landgoed de Wouwse Plantage staat centraal in deze ANWB fietstocht die hier gratis is te downloaden.


In de periode van circa 1200 tot circa 1800 werd het gebied tussen Etten-Leur, Oudenbosch en de Belgische grens bestuurt door Markiezen. Dit gebied was dus een markizaat. De Markies van Bergen op Zoom is van deze markiezen de bekendste. Rond 1640 begon deze Markies met het ontginnen van de woeste gronden van de Wouwse Plantage. De bossen, tuinen en ander natuurschoon in deze Brabantse regio zijn ooit door zijn toedoen ontstaan.

De Markies van Bergen op Zoom is door de ANWB geëerd met een fietsroute. De Markiezaatroute voert door zijn voormalige bezittingen zodat we nu nog kunnen genieten van alle natuurschoon.

De Markizaatroute, die hier gratis is te downloaden, is een fietsroute van 36 kilometer. Deze voert door bos, beekdalen heidelandschap, weidegebied en langs akkerland en langs rivieren.

Startpunt van de fietsroute is Kinderboerderij Minnebeek bij Roosendaal, al kunt u natuurlijk ook elders op de route van start gaan.

De route doet niet alleen de Wouwse Plantage aan, maar ook een ander landgoed, Mattemburgh. Op Landgoed Mattemburgh wisselen naaldbos, loofbos en cultuurland elkaar af. Bij het landhuis is een prachtig park te vinden in zowel Franse stijl als Engelse stijl.

Ook Museum Tongerlohuys wordt gepasseerd. In dit museum kunt u alles zien met betrekking tot de geschiedenis van Roosendaal. Op maandag is Museum Tongerlohuys gesloten.

Download gratis deze ANWB fietsroute
-->