Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Test toerfietsen Telegraaf

Test toerfietsen Telegraaf


De Telegraaf en de Fietsersbond testen ieder jaar de nieuwste fietsen. Zo keken ze dit jaar naar de toerfietsen onder de 1250 euro. Welke toerfiets is dit jaar de beste? Hier lees je het.

1. Gazelle Ultimate

Met een rapportcijfer van 7,9 kwam de Gazelle Ultimate als beste toerfiets 2015 uit de test. Overigens kwam deze fiets met zijn adviesprijs van 1249 euro nog maar net voor nominatie in aanmerking. De Gazelle Ultimate is dus heel goed maar niet goedkoop, al kun je deze Gazelle toerfiets gelukkig wel vaak online met korting kopen.

Op rijgedrag en styling scoorde de Gazelle Ultimate de maximale vijf sterren. Het testteam prijst het comfortabele stijve frame en de voorvering. Deze zorgen er voor dat fiets geen enkele moeite heeft met oneffenheden in het wegdek. Ook de remmen van de Gazelle Ultimate blinken uit. Als enige fiets uit de test wordt er bij deze Gazelle toerfiets gebruik gemaakt van een hydraulische velgrem. Een duurder soort rem die heel goed voldoet.

2. Pegasus Superlite Primio

Verrassende nummer twee met een rapportcijfer van 7,7 werd de Superlite Premio van de Duitse fietsfabrikant Pegasus. Deze toerfiets is bij de beste online fietsenwinkels een stuk goedkoper dan de Gazelle Ultimate. De vering van deze Pegasus toerfiets is erg goed Bovendien kun je deze met één eenvoudige beweging in- of uit-schakelen. 

Remmen doe je met een hydraulische schijfrem (een Tektro Auriga Pro) en niet met een V-brake zoals bij de getestte fietsen van Koga, Batavus en Trek. Dat is niet altijd een voordeel, maar bij de Pegasus pakt het goed uit. Ook over de verlichting is de jury tevreden.

3. Koga F3

De nummer 3 komt weer gewoon uit Nederland. Op deze plek vinden we de Koga F3, die overigens hetzelfde rapportcijfer haalt als de Pegasus, een 7,7, dus het verschil is minimaal. Kijk bij onderstaande aanbiedingen van Koga fietsen voor interessante aanbiedingen van de Koga F3 bij de diverse online fietsenwinkels.

4. Kalkhoff Endeavour Lite LX

De Kalkhoff Endeavour Lite LX is met een 7,3 goed voor de vierde plek. Deze fiets scoort slecht op het gebied van de vering. Het maakt nauwelijks uit of je deze aan of uit zet. Ook is het frame aan de slappe kant en is deze Trek toerfiets met 17,1 kilo de zwaarste uit de test. 

Wel zijn er complimenten voor de hydraulische schijfrem van Deore. De handvatten worden als minder comfortabel ervaren. Een voordeel van Duitse fietsen is dat de fietsstandaard bij de achteras zit. Dit maakt de fiets als hij met bagage aan één kant op de stadaard staat wat stabieler. Dit voordeel geldt ook voor de Pegasus.

5. Batavus Zonar X Light

Met een 6,7 scoort de Batavus Zonar X Light een stukje lager dan de concurrentie. Deze toerfiets is wat lager geprijsd dan de Gazelle en de Koga. Kijk bij de onderstaande beste winkels om een Batavus goedkoop te kopen voor de lage actuele online prijzen. Ook is er kritiek op de handvatten en op de wat zwakke batterijverlichting.


6. Trek T500

De laatste van de zes geteste toerfietsen is de Trek T500.  Deze toerfiets blinkt nergens in uit. De voorverlichting is in beide voorvorken te vinden. Origineel, maar de jury beoordeelde deze verlichting als vlekkerig. Ook kan zo'n dubbele koplamp bij tegenliggers voor verwarring zorgen. Het lijkt niet of er een fiets aan komt.


-->