Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Stadsfietsen. Aanbiedingen, informatie, tips, tests

Een fiets om naar school of werk te gaan, een boodschap op te doen, of om een fietstocht te maken. De stadsfiets is een allround fiets, de fiets voor dagelijks gebruik (ook buiten de stad). Hieronder informatie tips en goedkope aanbiedingen van goede stadsfietsen.

Aanbiedingen stadsfietsen

Kijk hier onder voor aanbiedingen van stadsfietsen bij de beste winkels om deze fietsen goedkoop online te kopen.



Wat is een stadsfiets?

Wij zijn zelf niet zo dol op de term stadsfiets. Deze naam doet namelijk vermoeden dat een stadsfiets alleen geschikt is voor ritjes binnen de bebouwde kom. Dat is echter slechts zelden het geval. Met een goede stadsfiets kun je gerust langere fietstochten maken.

Een stadsfiets moet je meer zien als een fiets die voor de dagelijkse ritten geschikt is. Voor woon-werk verkeer bijvoorbeeld. Ook al staat je kantoor of school kilometers verder in een andere plaats. 

Een stadsfiets is een functionele fiets, met een bagagedrager, een sterk frame en een comfortabele zit. De meeste stadsfietsen beschikken over versnellingen zodat je er ook een heuveltje of brug mee over kan, of een stevige tegenwind kunt trotseren. Meestal betreft het een schakelsysteem met 3 of 7 versnellingen van Shimano.

Fietsen met meer dan 10 versnellingen worden meestal onder de toerfietsen gerekend. Een fiets met een voordrager is op zich een echte stadsfiets, maar deze wordt dan weer meestal in het hokje transportfietsen geplaatst. Ook omafietsen, moederfietsen en veel elektrische fietsen zijn in feite een stadsfiets.

Een echte (goede) stadsfiets heeft een paar specifieke kenmerken. Je zit rechtop op de fiets, zodat je een goed overzicht hebt in druk stadsverkeer, kabels zijn weggewerkt zodat minder kwetsbaar zijn en een eventuele voordrager is smal zodat deze geen belemmering vormt in een fietsenstalling. Lang niet alle stadsfietsen voldoen echter aan al deze voorwaarden.

Een andere benaming voor stadsfiets is urban bike. Dat is hetzelfde, maar in het Engels klinkt het hipper.

Naast de standaard stadsfiets, de gewone fiets zeg maar, zijn er ook enkele speciale modellen die onder de stadsfiets kunnen worden gerekend.

De transportfiets

De transportfiets is een stadsfiets met een voordrager. Maar daar blijft het niet bij, want een echte transportfiets heeft ook een stuurslot en een dubbele fietsstandaard of een V-vorm fietsstandaard. Deze voorzieningen zijn er om er voor te zorgen dat zo'n stadsfiets niet omvalt als deze zwaar beladen wordt geparkeerd.
Vaak is de transportfiets een klassiek vormgegeven stadsfiets, een retro fiets om te zien. Het kan echter nog meer retro. De omafiets is een stadsfiets die er uit ziet alsof deze uit grootmoeders tijd komt. Maar vergis je niet, zowel de transportfiets al de omafiets zijn technisch gezien vaak moderne fietsen. 

Wel zijn zowel de transportfiets als de omafiets (en de herenversie, die opafiets) vaak eenvoudige fietsen en daardoor een goedkope stadsfiets.

De hybride stadsfiets

De toerfiets noemden we hier boven al even. Dit is een sportieve stadsfiets die ook wel hybride fiets wordt genoemd, omdat het een mix is van een stadsfiets en een sportfiets.

De grens tussen een stadsfiets en een hybride fiets is niet zo scherp, maar als de fiets meer dan 10 versnellingen heeft plus een meer sportief uiterlijk wordt deze vaak hybride fiets genoemd. Deze (duurdere) fietsen zijn ook goed als stadsfiets te gebruiken, maar beter geschikt voor lange fietstochten.

Meer soorten stadsfietsen

En zo zijn er nog een aantal specifieke stadsfietsen, zoals de moederfiets (een fiets extra geschikt voor kinderzitjes), de seniorenfiets (een fiets met lage instap voor ouderen), de fixie (een hippe stadsfiets met directe trapaandrijving) en natuurlijk de elektrische stadfiets / e-bike.


Goede stadsfietsen

Stadsfietsen (elektrisch en niet elektrisch) zijn de meest verkochte fietsen in Nederland. Alle goede Nederlandse fietsfabrikanten maken dan ook stadsfietsen. Bijvoorbeeld Cortina, Batavus, Gazelle, BSP,  Altec en Pointer. Wel zijn er fabrikanten, zoals Sparta, Qwic en Stella die alleen elektrische stadsfietsen maken.

Daarnaast zijn er een groot aantal merken voor goedkope stadsfietsen.


Herenfiets of damesfiets?

Het verschil tussen herenfietsen en damesfietsen begint bij stadsfietsen steeds meer te vervagen. Doordat de fietsstang die de herenfiets kenmerkt eigenlijk helemaal niet meer nodig is (de huidige frames zijn ook zonder stang sterk genoeg) brengen steeds meer fietsfabrikanten steeds meer modellen alleen zonder stang uit. 

Deze damesfietsen worden dan vaak unisex-fiets of fiets met lage instap genoemd. Steeds meer mannen geven niet langer de voorkeur aan een herenfiets, een fiets met een makkelijkere instap is wel zo plezierig.

Meer informatie stadsfietsen



-->